Allians kräver stopp för satsningar på industriella jordbruk i Afrika

210917 (SciDev.Net/IPS) – Satsningarna på industriella jordbruk i Afrika måste upphöra och ersättas av investeringar för att stärka det ekologiska jordbruket. Det skriver en allians som representerar miljontals småbönder i en uppmaning till inflytelserika biståndsgivare.

Uppmaningen kommer från nätverket Alliansen för afrikansk matsuveränitet, som representerar 200 miljoner småskaliga jordbrukare och 165 organisationer i 40 länder.

I ett brev som nätverket förra veckan skickade till de institutioner som finansierar Alliansen för en grön revolution i Afrika, Agra, uppmanas dessa att styra om stödet för att i stället stärka satsningar som i högre grad bygger på ekologiska metoder.

Detta i motsats till ett jordbruk som kännetecknas av en omfattande användning av konstgödsel och bekämpningsmedel.

I brevet skriver nätverket att erfarenheter från hela Afrika visar att bönder har lyckats uppnå betydligt bättre resultat genom att använda färre insatsvaror – samtidigt som dessa metoder också innebär att bönderna själva behåller kontrollen över sin jordbruksproduktion.

Agra finansieras främst av Bill & Melinda Gates Foundation, Rockefeller Foundation samt av regeringarna i USA, Storbritannien och Tyskland. Genom programmet erbjuds afrikanska bönder subventioner för att kunna köpa kommersiella fröer och insatsvaror, i syfte att kunna öka sina skördar. I satsningen ingår också forskningsprojekt i ett antal länder.

Coronapandemin har lett till att problemen med hunger har förvärrats i Afrika, där 21 procent av befolkningen nu lider av undernäring enligt FN.

Mariann Bassey-Orovwuje, programchef för Afrika-avdelningen av Jordens vänner, säger att småskaliga och lågintensiva odlingar av lokala grödor samtidigt har visat sig vara den bästa metoden för att bekämpa matbrist.

En företrädare för Bill & Melinda Gates Foundation uppger att man delar Agras ”uppfattning om att det finns flera metoder för att på ett hållbart sätt öka småböndernas produktivitet i Afrika söder om Sahara”.

En talesperson för Tysklands departement för ekonomiskt samarbete och utveckling uppger att man tar den kritik som riktas mot Agra på allvar. Hon uppger samtidigt att departementet känner till den kritik som riktats mot Agra på grund av de negativa konsekvenser som industriella jordbruksmetoder och monokulturer uppges orsaka. Men enligt talespersonen har det ännu inte framkommit några bevis för att dessa negativa effekter ska ha drabbat de projekt som landet är med och stöttar.

Talespersonen säger samtidigt att de ökande problemen med undernäring i Afrika inte beror på de jordbruksmetoder som Agra företräder, utan har andra orsaker – däribland ökande befolkningar, klimatförändringar och regionala konflikter.

*Denna artikel har tidigare publicerats av SciDev.Net

Inga Vesper