Afghanistan: Kvinnliga journalister har tvingats gå under jorden

Karachi, 210906 (IPS) – Flera kvinnliga journalister i Afghanistan har tvingats gå under jorden efter att talibanerna eftersökt dem i deras hem. Många är livrädda och samtidigt mycket oroliga för att kvinnors röster kommer att tystna efter talibanernas maktövertagande.

– Om talibanerna får tag på mig så kommer de inte bara att döda mig, utan också min familj, berättar en kvinnlig journalist för IPS.

Hon vill inte bli citerad med sitt namn, men är efter att ha arbetat som tv-journalist i flera års tid ett välkänt ansikte i landet. Hon talar med IPS på telefon från ett gömställe i närheten av Kabul, dit hon tagit sig efter att talibaner varit och letat efter henne i hennes hem. Hennes grannar varnade dock hennes familj.

– Talibanerna har börjat besöka människors hem, och när de inte fick tag på mig så lät de mina grannar veta att de kommer att leta upp mig, berättar den unga tv-journalisten.

Hennes situation är särskilt allvarlig, eftersom hon dessutom tillhör minoritetsgruppen hazarer – som betraktas som avfällingar av talibanerna.

Kiran Nazish, chef för den New York-baserade internationella organisationen Koalitionen för kvinnliga journalister, CFWIJ, bekräftar hur allvarlig situationen är för kvinnliga afghanska reportrar.

– Våra källor i Afghanistan uppger att talibanerna söker efter personer som finns på deras listor, i deras hem. Du kan ju bara tänka dig vilken rädsla dessa kvinnor nu upplever i sitt eget land, säger hon till IPS.

Steve Butler, Asien-chef för pressfrihetsorganisationen CPJ, säger att dessa eftersökningar genast måste upphöra och att landets journalister måste ges möjlighet att verka fritt i landet.

En annan kvinna, en 26-årig redaktör för en veckotidning, berättar hur hon hållit sig gömd tillsammans med sin familj de senaste veckorna. Detta efter att talibanerna genomfört en razzia mot hennes redaktion. Hon säger att hon är rädd för att stenas till döds om talibanerna hittar henne – och vädjar om hjälp att kunna ta sig ur landet.

– Vi har inget bröd att äta och vi kan inte gå ut och försörja oss av rädsla för att bli upptäckta, säger redaktören, som inte heller vill bli citerad med sitt namn.

Sedan talibanerna återtog makten har de uppgett att landets kvinnor även i fortsättningen kommer att tillåtas arbeta och gå i skolan – om det sker i enlighet med sharia. Dock utan att ge några detaljer om vad det ska betyda.

Många kvinnor i landet är dock mycket skeptiska till talibanernas uttalanden.

– Jag varken tror eller litar på dem, på grund av deras historia. Ingen afghansk kvinna hyser förhoppningar om bra levnadsförhållanden under talibanernas styre. Och de vill tysta landets kvinnor genom att tysta de kvinnliga journalisterna, säger den unga redaktören till IPS.

Hon säger att talibanerna under de senaste 20 åren har fortsatt att döda journalister och människorättsförsvarare.

– Det talibanerna uppger i intervjuer står helt i motsats till hur de agerar ute på fältet, säger Kiran Nazish.

Förra året genomförde ett lokalt center för kvinnliga journalister tillsammans med Reportrar utan gränser, RSF, en undersökning som visade att det fanns över 700 kvinnliga reportrar som arbetade i huvudstaden Kabul. Nu uppges endast ett hundratal av dessa reportrar fortfarande vara verksamma. RSF konstaterar att de kvinnliga journalisterna har börjat försvinna i huvudstaden.

Den gömda tv-journalisten säger att många reportrar som fortfarande är verksamma arbetar för internationella medier – som kan erbjuda stöd.

– Lokala journalister erbjuds dock inte några privilegier och jag kan inte fortsätta som journalist om jag beläggs med restriktioner. Mina drömmar har krossats. Talibanerna har inte bara tagit min stad utan också mitt liv ifrån mig, säger hon.

Hon säger att hon vuxit upp i en tid då kvinnor kunnat ha moderna kläder och smink. Nu befarar hon en framtid där landets kvinnor kan tvingas gömma sig i en blå burka om de ska våga gå någonstans utanför hemmet.

Kiran Nazish påpekar att Afghanistan sedan länge varit ett av de länder i världen där kvinnliga journalister löper stor risk att drabbas av attacker och trakasserier – bland annat från talibanerna. Under de senaste åren har CFWIJ tvingats hjälpa ett antal kvinnliga journalister att flytta till andra delar av Afghanistan – eller till och med att lämna landet.

Nu tvingas koalitionen arbeta hårt för att försöka hjälpa mängder av kvinnliga journalister, aktivister och akademiker att kunna ta sig ur landet.

– Där ingår ett hundratal superakuta fall med personer som vi befarar finns på talibanernas listor och som är eftersökta, säger Kiran Nazish.

Zofeen Ebrahim