USA på väg att återupprätta sin plats inom FN

New York, 210810 (IPS) – Ett drygt halvår efter att Joe Biden tillträdde som president har USA gradvis börjat återta sin plats inom flera internationella institutioner. Detta efter fyra år med den djupt FN-fientlige Donald Trump vid rodret.

Konservativa amerikanska politiker har en lång historia av frän kritik mot världsorganisationen. Den inflytelserike republikanske senatorn Jesse Helms var under sin karriär en av dem. Vid ett tillfälle jämförde han finansieringen av FN med att “hälla ner pengar i ett råtthål”.

Den tidigare borgmästaren i New York, Ed Koch, valde i stället att jämföra FN med “ett avlopp”, medan en annan av stadens tidigare borgmästare, Rudolph Giuliani, påstod att han inte skulle sakna organisationen – om FN en dag bestämde sig för att flytta sitt högkvarter från staden.

I många fall har den hårda kritiken från högerpolitiker hängt samman med de många FN-resolutioner som riktat kritik mot Israel.

Under Donald Trumps ledning rådde en generellt stark misstro mot multilateralism samtidigt som presidenten anklagade FN för att vara ineffektivt och dömde ut organisationen som “en klubb där människor träffas, pratar och har trevligt”. Donald Trump såg till att USA drog sig ur, eller minskade finansieringen av, flera FN-organ, samt hoppade av två historiska internationella avtal – Parisavtalet och kärnenergiavtalet med Iran.

Sedan han förlorade makten har det dock skett dramatiska förändringar och USA har gradvis börjat återta sin ställning inom FN-systemet. Med Joe Biden vid styret har landet åter börjat engagera sig mer inom det internationella samarbetet och den nye presidenten har bland annat meddelat att USA kommer att återgå till Världshälsoorganisationen, WHO, samt till FN:s kulturorgan, Unesco.

Dessutom har USA beslutat att stärka finansieringen av FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA, och befolkningsfonden UNFPA – två organ som drabbades av kraftiga nedskärningar under Donald Trumps ledning.

Kul Gautam, som tidigare var FN:s biträdande generalsekreterare, säger till IPS att många inom världsorganisationen drog en suck av lättnad när det stod klart att Joe Biden hade vunnit presidentvalet.

Det innebar enligt honom slutet på de fyra år av irrationalitet som hade präglat USA under Donald Trumps ledning. Enligt Kul Gautam visade varken utrikesminister Mike Pompeo eller FN-ambassadör Niki Haley prov på några av de diplomatiska färdigheter som krävs för att hantera de svåra frågor som kännetecknar de frågor som finns på FN:s dagordning.

Kul Gautam påpekar att Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton hyste ett sådant förakt mot FN att han vid ett tillfälle sade att det skulle gå att skära bort tio våningar av den 38 våningar höga FN-skrapan i New York utan att det skulle märkas.

Joe Biden sade tidigt efter sin valseger att ”USA var tillbaka” inom FN och underströk att landet skulle återta sin plats inom det internationella samarbetet i syfte att hantera världens stora utmaningar. Kul Gautam understryker att presidentens nära medarbetare – som utrikesminister Antony Blinken, FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield, säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan det särskilda klimatsändebudet John Kerry alla är erfarna diplomater som hyser tilltro till internationellt samarbete.

Mandeep S. Tiwana, programchef vid den globala alliansen Civicus, säger till IPS att många organisationer som kämpar mot förtryck och diskriminering i världen välkomnat Joe Bidens uttalanden om att USA ska fortsätta att stärka sitt engagemang inom FN. Han menar att landet nu har en möjlighet att återställa de skador som Donald Trump orsakade, men också bör inleda ett ambitiöst arbete för att skapa en mer rättvis, jämställd och hållbar värld för framtida generationer.

Kul Gautam menar att generalsekreterare Antonio Guterres möjligheter att genomföra radikala satsningar tidigare var kraftigt hämmade, på grund av risken att stöta på motstånd från den mäktiga stormakten USA under Donald Trump.

Men nu, menar Kul Gautam, bör generalsekreteraren känna sig stärkt i sina möjligheter att leva upp till de visioner om att ta strid med ojämlikheten som han gett uttryck för.

Kul Gautam säger att Joe Bidens snabba beslut om att USA bland annat ska återgå till Parisavtalet, samt till WHO, FN:s människorättsråd, och återuppta finansieringen av UNFPA och betala sina försenade avgifter till FN:s fredsarbete, alla är positiva tecken.

– Nu ligger bollen hos Antonio Guterres och den högsta ledningen. Det är dags att FN drar nytta av den välvilja som Bidenadministrationen visar, för att stärka FN:s möjligheter att bemöta de mest akuta utmaningar som världen står inför, säger Kul Gautam.

Thalif Deen