”En fri press hade kunnat begränsa pandemin”

Bratislava, 210528 (IPS) – Kina är ett av värsta länderna i världen i fråga om pressfrihet. Med friare medier hade coronasmittan kanske kunnat begränsats tidigare. Det menar pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser.

Reportrar utan gränser, RSF, rankar Kina på plats 177 av 180 jämförda länder i sitt senaste pressfrihetsindex. Organisationen uppger att den kinesiska regimen har tagit ”censuren på internet, övervakningen och propagandan” till en helt ny nivå – och dessutom har utnyttjat pandemin för att ytterligare stärka kontrollen över vilken information som kan spridas via nätet.

Över 120 journalister och ”försvarare av pressfriheten” sitter fängslade i landet, enligt RSF.

Pressfrihetsorganisationer och många läkare menar att de restriktioner mot pressen som införts i spåren av den globala pandemin kan ha kostat liv. Cedric Alviani, RSF:s Östasienchef, menar att en större pressfrihet i Kina hade kunnat haft betydelse i samband med att de första fallen av covid-19 upptäcktes i landet.

– Det hade lett till att informationen om de första fallen hade blivit offentliga tidigare, vilket möjligen hade ökat möjligheterna för myndigheterna i Kina och i andra länder att på ett bättre sätt kontrollera spridningen. Då hade kanske inte pandemin blivit så allvarlig, säger han till IPS.

Cedric Alviani betonar att RSF inte på något sätt anklagar Kina för pandemin, eftersom det också handlar om flera andra faktorer.

– Däremot förvärrades situationen av censuren. Virus bryr sig inte om gränser eller censur.

Han jämför med situationen i andra länder där medierna fritt kunnat rapportera om smittspridningen och där myndigheterna varit öppna med information om covid-19.

– Genom det har allmänheten fått den information de behöver för att kunna skydda sig.

Cedric Alviani menar att censuren dessutom gör att det förblir oklart hur coronasituationen ser ut i Kina.

– Denna pandemi har tydligt visat varför vi behöver en fri och oberoende journalistik som gör det möjligt att få fram alla fakta och all information. Och det gäller inte bara i samband med pandemier utan i alla situationer där allmänhetens tillgång på fullständig information kan bidra till att rädda liv.

Ed Holt