Brist på rent vatten slår mot patienter och vårdpersonal i Malawi

Lilongwe, Malawi, 210527 (IPS) – Coronapandemin har skapat ännu större utmaningar för vårdpersonalen i det tätbefolkade Malawi i södra Afrika. På hälften av landets vårdcentraler saknar personalen handfat och vid två av tre mottagningar finns inga ordentliga toaletter. Det skriver Dennis Lupenga från den internationella organisationen Wateraid i denna kommentar.

Nästan var femte vårdcentral i Malawi saknar tillgång till rinnande rent vatten. Under det senaste året har hela tiden nya fall av covid-19 rapporterats, och vattenbristen innebär att en stor del av vårdpersonalen tvingas kämpa vidare utan att ens kunna skydda sig mot viruset genom att tvätta sina händer.

För barnmorskor och annan personal inom mödravården är situationen särskilt oroande. Utan tillgång till rent vatten, tvål och välfungerande toaletter blir de vårdavdelningar som ska erbjuda en säker miljö för kvinnor och barn i stället platser där risken för smittspridning är hög.

På global nivå avlider varje år en miljon kvinnor och spädbarn strax efter förlossningar på grund av infektioner. Det är en tragedi som i många fall hade kunnat förhindrats med något så enkelt som tvål och vatten.

I landsbygdsdistriktet Ntchisi i centrala Malawi finns det fyra vårdcentraler. Alla saknar grundläggande faciliteter för vatten, avlopp och hygien. Mödrar och nyfödda riskerar därför att drabbas av smittsamma sjukdomar – och vårdpersonalen tvingas kämpa för att kunna erbjuda en ren miljö.

Wateraid arbetar för närvarande tillsammans med Wimbledon Foundation för att förbättra tillgången på rent vatten och sanitära anläggningar på dessa vårdcentraler – något som skulle gynna närmare 300 000 människor.

Samtidigt finns det nästan två miljarder människor i världen som tvingas leva med liknande risker i olika delar av världen – eftersom deras vårdcentraler och sjukhus saknar dessa grundläggande faciliteter.

Chrissy arbetar på en av vårdcentralerna i Ntchisi. Varje dag tvingas hon flera gånger gå till en gemensam vattenbrunn som ligger 300 meter från vårdcentralen för att hämta vatten. Där tvingas hon alltid köa samtidigt som hon oroar sig för att hennes enda kollega på mödravårdsavdelningen blir lämnad ensam med alla patienter medan hon är borta.

Personalen på vårdcentralen vet hur viktig handhygienen är som ett första försvar mot covid-19 och andra smittsamma sjukdomar. Men den ständiga vattenbristen gör att det blir omöjligt att upprätthålla hygienen, berättar Chrissy. Vattnet räcker heller inte för att hålla alla ytor på vårdcentralen rena. Chrissy säger att personalen under hela pandemin har gjort vad de kunnat för att alla ska kunna tvätta sina händer så ofta som möjligt, men att det helt enkelt inte hinns med eftersom patienterna är så många.

På global nivå saknas det faciliteter för handtvätt på var tredje vårdinrättning och i världens fattigaste länder saknar nästan hälften av vårdcentralerna tillgång till rent vatten. Dessa brister innebär att patienter, däribland nyfödda barn, löper en förhöjd risk att drabbas av infektioner och sjukdomar.

Undersökningar visar att det finns 1,8 miljarder människor i världen som löper en ökad risk att drabbas av covid-19 och andra sjukdomar på grund av att de kan tvingas besöka, eller arbetar på, en vårdinrättning som saknar tillgång till grundläggande vattenfaciliteter.

Så borde det inte vara.

Världshälsoorganisationen beräknade i slutet av förra året att det skulle kosta motsvarande 3,6 miljarder dollar att installera välfungerande toaletter och handfat samt att dra in rent rinnande vatten till vårdinrättningarna i världens fattigaste länder.

Det är en summa som motsvarar en liten bråkdel av vad världens länder spenderar för att bemöta coronakrisen. Det är hög tid att genomföra den investeringen nu.

*Dennis Lupenga arbetar för Wateraid och är baserad i Malawis huvudstad Lilongwe.