Försörjningen hotad för många miljontals indier

New Delhi, 210526 (IPS) – Långt över hundra miljoner indier blev enligt uppskattningar av med sina arbeten under den strikta nedstängning som genomfördes i landet förra året. Nu riskerar återigen mängder av jobb att gå förlorade i spåren av den svåra andravåg som drabbat landet.

Den andra coronavågen har slagit mycket hårt mot Indien. Enligt Världshälsoorganisationen stod landet bakom närmare hälften av alla nyrapporterade fall av covid-19 i världen i början av maj. Hittills har över 311 000 människor konstaterats avlidna i sjukdomen, men bedömare menar samtidigt att mörkertalet kan vara stort.

Efter att smittspridningen satte fart i april har många storstäder infört hårda restriktioner för att hejda virusspridningen.

En av de grupper som hårdast av detta är de många migrantarbetare som har rest till storstäderna för att arbeta, men vars arbetsplatser nu återigen har stängts.

Enligt Världsbanken drabbades närmare 40 miljoner indiska migrantarbetare under de nedstängningar som genomfördes förra året.

Indiens ledande ekonomiska tankesmedja, Centre for Monitoring Indian Economy, har beräknat att 122 miljoner indier blev av med sina arbeten under fjolårets nedstängningar. Tre av fyra var daglönearbetare.

I en ny rapport uppger tankesmedjan att arbetslösheten nu återigen har börjat stiga i samband med de nya nedstängningarna.

Umar Manzoor Shah