Pressfriheten hotas när digital teknik används för att röja källor

New York, 210517 (IPS) – Flera journalister som gripits av polisen har fått sina mobiler genomsökta med hjälp av digitala verktyg – i syfte att avslöja deras källor. Teknikanvändningen innebär ett växande hot mot pressfriheten i världen, skriver Jonathan Rozen vid Kommittén för skydd av journalister, CPJ, i denna kommentar.

I länder som Nigeria, Ghana och Myanmar har polismyndigheterna skaffat sig den form av digitala verktyg som behövs för att kunna knäcka och söka igenom journalisters mobiltelefoner. I alla dessa länder har också polisen begärt att gripna journalister ska avslöja sina källor.

I april förra året greps Oratile Dikologang, redaktör för nyhetssajten People’s Daily News, av polisen i Botswana. Han berättar för CPJ att utredarna satte en plastpåse över hans huvud i samband med att han förhördes.

– De fortsatte att fråga vilka som var mina källor och varifrån jag fick min information. Det vare en hemsk upplevelse, berättar han.

Han greps tillsammans med två andra med anledning av ett inlägg på sociala medier, som han säger sig vara oskyldig till. Men i samband med förhöret var det publiceringar på nyhetssajten som stod i centrum, enligt Oratile Dikologang.

Han vägrade att avslöja sina källor, men polisen uppges ha lyckats knäcka hans mobiltelefon och därmed ha fått fram mängder av information. Enligt förundersökningen, som CPJ kommit över, lämnade även Oratile Dikologangs mobiloperatör över information till polisen rörande hans mobilabonnemang.

Under utredningen använde sig polisen av två typer av digital utrustning som säljs av ett israeliskt respektive ett amerikanskt företag.

Händelsen är en av flera som belyser hur den typen av teknik kan användas mot journalister på ett sätt som hotar källskyddet och pressfriheten.

– För en journalist är det en enorm överträdelse att vi inte kan skydda våra källor om våra mobiltelefoner beslagtas, säger Outsa Mokone, redaktör för tidningen Sunday Standard i Botswana.

Även andra journalister säger att fallet skapat stor oro.

– Hela händelsen orsakar rysningar för alla som tar journalistiken på allvar, säger Spencer Mogapi, redaktör för lokaltidningen Telegraph och ordförande för en organisation för publicister i Botswana.

Han uppger att även han blev förhörd av polisen i samband med utredningen mot Oratile Dikologang, eftersom han utbytt sms med en av de andra som också var föremål för fallet – Justice Motlhabani – som vid tiden var språkrör för ett oppositionsparti.

– Det är chockerande, jag vet inte vad mer de vet om mig och om mina kontakter, säger Spencer Mogapi till CPJ.

* Jonathan Rozen bevakar situationen i Afrika för pressfrihetsorganisationen Kommittén för skydd av journalister, CPJ.

Jonathan Rozen