Gasolspisar stärker skyddet i indisk nationalpark

Hyderabad, 210412 (IPS) – Framtiden ser numera betydligt ljusare ut för det tidigare hotade djurlivet i det indiska naturvårdsområdet Malai Mahadeshwara Hills. En bidragande orsak är att lokalbefolkningen har fått tillgång till gasdrivna spisar.

Förr låg röken tät över bergsbyarna i naturvårdsområdet på kvällarna, i samband med att lokalbefolkningen tände sina vedspisar för att laga mat. Så är det dock inte längre.

Numera drivs i stället de flesta spisarna av rökfri naturgas – en förändring som inte bara förbättrat hälsan för lokalbefolkningen, utan dessutom inneburit ett lyft för djurlivet i området.

Naturskyddsområdet ligger ungefär 15 mil söder om staden Bangalore längs gränsen mellan delstaterna Karnataka och Tamil Nadu i södra Indien. Här hade man tidigare svåra problem med tjuvskytte av elefanter – och även många poliser och naturvårdare föll offer för tjuvskyttarnas kulor.

Men tack vare insatser från myndigheter, lokala organisationer och Internationella naturvårdsunionen, IUCN, har utvecklingen kunnat vändas. I dag beräknas närmare 500 elefanter leva i området, liksom många andra stora djurarter, däribland tigrar.

I området finns också ett 50-tal byar. Och genom ett samarbete mellan IUCN och den lokala organisationen Nature Conservation Foundation, NCF, har tusentals bybor kunnat byta till gasolspisar. Projektet är inriktat på att minska antalet konflikter mellan människor och vilda djur – och driva på arbetet mot en mer hållbar utveckling.

Sanjay Gubbi vid NCF har länge varit verksam i området och berättar att lokalbefolkningen tidigare var beroende av ved som kom från trädarten albizia amara – som även är mycket viktig för elefanterna, som äter dess bark.

– Det innebar att vedeldningen direkt drabbade elefanterna. Vi beslöt oss därför för att hantera det problemet, i synnerhet längs de skogsstigar där elefanterna rör sig, berättar Sanjay Gubbi för IPS.

Genom satsningen har hans organisation kunnat erbjuda lokalbefolkningen gratis tillgång till gasdrivna spisar och en möjlighet att fylla på sina gasoltuber.

Till en början var dock många skeptiska till förändringen. Det började dock förändras när NFC producerade en informationsfilm som gjordes tillsammans med företrädare för lokalbefolkningen, där man lyfte fram alla fördelar med de nya spisarna – däribland att kvinnorna kunde frigöra massor av tid då de inte längre behövde samla ved.

Lokkanahalli är en av de byar där en stor del av befolkningen nu har gått över till gasol. Byn ligger dessutom nära en av de leder som många elefanter använder.

– Till en början var jag rädd för att använda gasolspisen eftersom jag befarade att den skulle vara dålig för hälsan. Men med tiden insåg jag att det var obefogat och numera känns det mycket säkrare än att behöva gå ut i skogen varje dag för att samla in ved, berättar Pushpa Vadanagahalli, en av de kvinnor som bor i Lokanahalli, för IPS.

En annan av kvinnorna, 40-åriga Seethamma, berättar att hon under en stor del av sitt liv dagligen tvingats gå ut i skogen för att hämta ved – och alltid riskerade att möta elefanter och andra vilda djur.

– Det är inget lätt arbete att fälla träd och bära hem, utan jag brukade lida av smärtor. Dessutom tvingades vi se upp för djur, i synnerhet elefanteter. Och det tog massor av tid varje dag. Numera slipper jag det, vilket är en stor befrielse, berättar Seethamma för IPS

Sanjay Gubbi berättar att närmare två tusen familjer i över 40 byar i regionen inte längre använder sig av ved i samband med att de lagar mat, vilket lett till en kraftig minskning av vedanvändningen.

I samband med att hushållen får en möjlighet att övergå till gasolspisar skriver de även under en försäkran där familjerna lovar att inte hugga ner eller röja skog – och förbinder sig att inte utöva tjuvjakt.

Samtidigt fortsätter insatserna för att stärka naturskyddet i Malai Mahadeshwara Hills. Numera finns det mellan 12 och 15 tigrar i området, som inom kort även förväntas bli klassat som tigerreservat. Den klassificeringen kan leda till att regionen tilldelas mer resurser, vilka i sin tur kan användas till fler insatser för att minska konflikterna mellan djur och människor och stärka arbetet för en hållbar utveckling.

Stella Paul