”Vatten och sanitet är avgörande för en rättvis återuppbyggnad”

London, 210409 (IPS) – För att skapa en rättvisare och mer hälsosam värld efter pandemin måste frågor som berör tillgången på rent vatten och välfungerande sanitära anläggningar sättas högt på den internationella dagordningen. Det skriver Helen Hamilton, senior analytiker vid den internationella organisationen WaterAid, i denna kommentar.

För att återuppbygga den globala ekonomin krävs det gemensamma ansträngningar – som även ser till att världens fattigaste befolkningar inte halkar efter.

En fjärdedel av världens hälsoinrättningar saknar i dag indraget rent vatten. Närmare 1,8 miljarder människor som använder sig av, eller jobbar på, dessa platser löper därmed en förhöjd risk att drabbas av covid-19 och andra smittsamma sjukdomar.

Att försöka bygga upp ett robust försvar mot pandemier utan att först se till att alla vårdinrättningar har tillgång till rent vatten och möjlighet till god hygien vore detsamma som att bygga ett stort fort med ett vidöppet hål i stället för en port.

I världens fattigaste länder är situationen ännu värre. Där saknar hälften av sjukhusen och vårdcentralerna tillgång till rent vatten. Det innebär ett ständigt hot för sjukdomar och infektioner för såväl personal som för alla patienter.

Det innebär också en ökad risk för att nya varianter av sjukdomar ska kunna uppstå och spridas – vilket även utgör ett hot mot omvärlden.

Om världens rikaste länder inom G20 skulle välja att investera 1,2 miljarder dollar skulle dock situationen kunna förändras. Det skulle räcka till att installera de vattenkranar, toaletter och handfat som alla vårdinrättningar i världens fattigaste länder är i ett sådant desperat behov av.

Beloppet kan låta högt. Men den investering på 1,2 miljarder dollar som WaterAid uppmanar till motsvarar samtidigt en liten bråkdel av alla de pengar som världens rika länder har avsatt för att bemöta pandemin.

Forskning har inte bara visat att handtvätt med tvål minskar spridningen av coronaviruset, utan också motverkar det växande hotet från växande antibiotikaresistens.

I orena miljöer överanvänds ofta antibiotika, vilket i sin tur begränsar läkemedlens förmåga att bekämpa infektioner över hela världen. En investering från G20 skulle förhindra miljontals dödsfall på grund av infektioner och sjukdomar som kan förebyggas.

Enligt Världshälsoorganisationens beräkningar skulle dessutom en sådan investering betala av sig självt inom loppet av ett år, för att därefter bli lönsam.

Ett ständigt växande skuldberg har lett till att fattiga länder inte själva kan investera i grundläggande vattenservice.

Investeringar i vatten, avlopp och sanitära anläggningar innebär en möjlighet att både rädda liv omedelbart och att öka skyddet mot framtida pandemier och all förödelse dessa kan orsaka.

Det är av högsta vikt att frågan om en universell tillgång på tvål och rent vatten blir lika prioriterad som kampen för att få fram nya vacciner, och den finansiering som gått till stimulanspaket och andra ekonomiska åtgärder.

Ledarna för G20 har en möjlighet att agera. Genom att besluta om omfattande skuldlättnader och en finansiering på minst 1,2 miljarder dollar skulle de kunna se till att alla världens vårdinstanser har tillgång till rent vatten innan nästa pandemi bryter ut.