FN: Lidandet i Jemen förvärras ytterligare

New York, 210318 (IPS) – Den humanitära krisen i det krigsdrabbade Jemen är på väg att förvärras ytterligare. Det uppger FN:s särskilda sändebud Martin Griffiths.

Sedan kriget i Jemen inleddes 2015 har närmare fyra miljoner människor drivits på flykt, har FN:s kontor för humanitära frågor, OCHA, konstaterat i en rapport. Nästan två tredjedelar av landets befolkning, över 20 miljoner människor, beräknas samtidigt vara i behov av någon form av humanitär hjälp.

Halva befolkningen, 16 miljoner jemeniter, riskerar att gå hungriga, varav över fem miljoner är mycket nära gränsen till svält.

I slutet av förra året uppgav FN att kriget i Jemen fram till dess hade berövat en kvarts miljon människor livet.

I veckan meddelade Jemen-sändebudet Martin Griffiths inför FN:s säkerhetsråd att det kommer chockerande rapporter om hur barn i allt högre grad dras in i krigsinsatserna och därmed blir berövade sin framtid.

Martin Griffiths uppmanade samtidigt till en oberoende granskning av en stor brand som drabbade ett överbefolkat migrantläger i huvudstaden Sana under förra veckan. Ett 40-tal personer uppges ha omkommit och över 200 skadats i samband med branden, varav de flesta var etiopiska migranter. Människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagar huthirebellerna för att ha orsakat katastrofen.

Samtidigt påpekade Martin Griffiths att branden bara utgör en liten del av allt det lidande som det långa kriget har lett till för befolkningen – och nu hotas landet dessutom av svält. Behovet av en vapenvila mellan rebellerna och regeringssidan, som stöds av en saudiledd allians, har aldrig varit större än nu, enligt FN-sändebudet.

– Av akuta humanitära skäl behövs det en nationell vapenvila, att flygplatsen i Sana öppnas, och att bränsle och andra basvaror kan föras in i Jemen utan hinder via hamnen i al-Hudaydah, sade Martin Griffiths.

FN:s humanitära chef Mark Lowcock har samtidigt meddelat att ”tiden är på väg att rinna ut” för omvärlden när det gäller det internationella bistånd som krävs för att bemöta krisen. Vid en givarkonferens tidigare i mars lyckades FN bara samla in hälften av de medel som behövs för att förhindra en storskalig hungerkris i Jemen.

– Jag uppmanar återigen alla att göra allt ni kan, inklusive bidra med pengar, för att stoppa svälten, sade Mark Lowcock.

Enligt USA:s nya FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield har Joe Bidens administration utökat sina diplomatiska ansträngningar för att få ett slut på kriget. Men hon betonade också att fred inte kommer att kunna uppnås om inte huthirebellerna upphör med sina attacker.

Enligt Linda Thomas-Greenfield kan situationen i Jemen liknas med ”ett helvete på jorden” – och hon uppmanade omvärlden att bidra för att hjälpa den utsatta befolkningen.

Alison Kentish