”Landsbygdskvinnor avgörande för återhämtningen efter krisen”

Rom, 210310 (IPS) – Världens kvinnor bär ett tungt ansvar under coronapandemin – och många har drabbats hårt av dess konsekvenser. Särskilt tydligt är det för kvinnor på landsbygden i utvecklingsländerna. Nu måste deras behov prioriteras, skriver Haley Zaremba, vid forskningsorganisationen Alliance of Bioversity International och CIAT i denna kommentar.

I kristider brukar beslutsfattare prioritera ekonomin medan ”sociala frågor”, som kvinnors rättigheter, hamnar i skuggan. I samband med coronakrisen är dock kvinnors ledarskap lika avgörande för återhämtningsarbetet som det är för uppfyllelsen av de grundläggande mänskliga rättigheterna.

När världen påbörjar återuppbyggnadsarbetet efter pandemin måste kvinnors rättigheter, intressen och prioriteringar inte bara utgöra en del av insatserna, utan stå i centrum för dessa. Kvinnor måste inte bara inkluderas i diskussionerna, utan även erbjudas jämställda och ledande roller.

Kvinnor står i fronten i kampen mot pandemin och deras insatser har en avgörande betydelse – samtidigt som deras arbetsbörda under den globala krisen har varit oproportionerligt stor.

Precis som FN har konstaterat har kvinnor under krisen fått agera sjukvårdare, omsorgspersonal, innovatörer och ledare. Kvinnor har också varit särskilt utsatta för konsekvenserna när behovet av oavlönat hushålls- och omsorgsarbete har ökat. Detta samtidigt som det könsbaserade våldet har förvärrats, något som FN har beskrivit som en ”skuggpandemi”.

Krisens konsekvenser är särskilt tydliga för kvinnor på landsbygden. Dessa kvinnor var redan innan pandemin särskilt sårbara och nu har deras sociala och ekonomiska situation förvärrats ytterligare. Många var redan hårt drabbade av klimatförändringarnas effekter, av den minskande biologiska mångfalden, av förstörelsen av åkermarker – och den efterföljande risken för matbrist. Studier visar också att landsbygdskvinnor i högre grad än män har drabbats av fördjupad fattigdom i samband med krisen.

Samtidigt har coronakrisen ytterligare försvårat möjligheterna för kvinnor på landsbygden att säkra äganderätten över sin mark. I många länder riskerar kvinnor att bli berövade sin rätt att ärva och många kvinnor har tvingats bort från sin mark i samband med att män som blivit av med sina arbeten har återvänt till sina hembyar. Detta har ökat konkurrensen om mark och andra naturresurser, vilket i sin tur ytterligare har förstärkt de könsbaserade orättvisorna inom jordbruket.

Att säkra landsbygdskvinnornas rättigheter är ett viktigt mål i sig, men det är också viktigt för att tillgodose tillgången på mat.

Pandemins effekter hotar inte bara de globala hållbarhetsmålen, utan också de framsteg som tidigare har uppnåtts. Kvinnor på landsbygden är avgörande för att åstadkomma en hållbar utveckling och en återställning efter krisen, genom deras centrala roller som förvaltare av resurser och mark och som producenter, säljare, köpare och beredare av mat.

Kvinnor är inte bara pandemins offer – de är också avgörande, men allt för ofta förbisedda, som pådrivare för förändringar.

De restriktioner som införts för att hejda virusspridningen har lett till att många kvinnor på landsbygden har blivit isolerade – vilket försvårat deras möjligheter att försörja sig. Men restriktionerna har också gjort det svårare för kvinnor att samlas på offentliga platser som marknader – vilka har en avgörande betydelse för kommunikationen mellan människor på landsbygden. De digitala klyftor som innebär att kvinnor på landsbygden i ännu lägre utsträckning än män har tillgång till mobiltelefoner och digital teknik har ytterligare förvärrat situationen.

En studie från Alliance of Bioversity International och CIAT i Burkina Faso visar att restriktionerna inte bara gjort det mycket svårare för kvinnor att försörja sig, utan de har också hindrat kvinnor från att organisera stödinsatser inom lokalsamhällena. Studien visar att de kvinnor som utgör grunden inom familjer och byar måste prioriteras i återuppbyggnadsarbetet.

Trots att landsbygdskvinnorna är avgörande för skyddet av den biologiska mångfalden och för att säkerställa tillgången på mat så utför de ofta sitt arbete utan att få något erkännande för sina insatser.

I samband med återuppbyggnaden efter pandemin måste de insatser som genomförs inte bara erkänna utan också prioritera landsbygdskvinnornas behov. I arbetet för att skapa mer uthålliga samhällen måste därför de rättigheter, behov och perspektiv som kvinnor på landsbygden har uttryckligen prioriteras.

*Haley Zaremba är expert på jämställdhetsfrågor vid forskningsorganisationen Alliance of Bioversity International och CIAT