Organisationer hjälper aboriginer att bryta destruktiva mönster

Sydney, 210226 (IPS) – Många av Australiens aboriginer växer upp i familjer där det blivit en del av vardagen att anhöriga sitter i fängelse. Samtidigt arbetar organisationer för att fler ska bli medvetna om problemen – och kunna bryta mönstret.

Carly Stanley växte upp i en förort till Sydney som främst befolkas av aboriginer. Hon minns hur hon som barn fick följa med sin mormor för att besöka en morbror i fängelse och kusiner som satt i häkten. Det var något naturligt, eftersom alla i i hennes omgivningen hade anhöriga som satt inlåsta.

Med tiden hoppade Carly Stanley själv av skolan och började umgås med kriminella och tog droger – men hon åkte aldrig fast för någonting.

– Det var först när jag blev äldre och gick en kurs om aboriginernas historia som jag insåg att dessa problem var specifika för vår befolkning, säger hon till IPS.

Som vuxen har hon i flera år arbetat för olika statliga institutioner. Och enligt henne tar många av de samhälleliga strukturerna inte hänsyn till aboriginernas kultur och förutsättningar.

– Jag försökte påverka inifrån de myndigheter där jag arbetade, men insåg snabbt att det inte skulle leda någonstans. Det fick mig att i stället försöka påverka situationen för mitt folk genom lokalt ledda satsningar.

Hon var med och grundade gräsrotsorganisationen Deadly Connections, som arbetar för att förbättra den sociala rättvisan för aboriginer – bland annat genom att öka möjligheterna för personer som tidigare suttit i fängelse att kunna få ett arbete.

En annan av grundarna till organisationen är Keenan Mundine, som växte upp i området The Block utanför Sydney. Det är en förort som är ökänd för missbruk, våld och dåliga bostadsförhållanden. Redan som mycket ung hade Keenan Mundine förlorat båda sina föräldrar på grund av missbruk och han fick växa upp hos en anhörig.

– Jag kände mig berövad på min barndom. Jag var otrygg och hade problem med min psykiska hälsa, kunde inte koncentrera mig i skolan och hamnade ständigt i bråk. Otaliga nätter låg jag och funderade på hur det hade varit om bara mina föräldrar hade levt. Som 14-åring hamnade jag så på gatan och tvingades klara mig där, berättar han.

Han hamnade i kriminalitet. Med tiden lyckades dock Keenan Mundine få ordning på sitt liv och i dag använder han sig av sina erfarenheter av kriminalvården för att hjälpa andra urinvånare att kunna bryta med den onda cirkeln av våld och fängelsevistelser.

Neena Bhandari