Plastavfallet hotar Jamaicas utveckling

Kingston, 210126 (IPS) – Varje gång det regnar i Jamaica kommer en ström av plastavfall flytande längs landets floder. En stor del av soporna sköljs till sist ut längs landets kuster. Experter menar att plastsoporna inte bara förorsakar miljöproblem utan också på sikt hotar människors försörjning.

Problemen med plastavfallet finns inte bara i Jamaica, utan över stora delar av Latinamerika. I Karibien är dock problemen särskilt stora och utmaningarna många – däribland en stor brist på effektiv sophantering. Och trots att Jamaica är ett av de länder i regionen som på senare år har förbjudit användningen av engångsplast har problemen bestått.

Enligt en studie kan regionens stränder och kustområden vara utsatta för tre gånger så mycket plastavfall som det globala genomsnittet.

Samtidigt har en annan studie visat att endast hälften av den engångsplast som används i regionen når sophanteringen, medan en stor del av det övriga avfallet hamnar i naturen och i havet.

En studie från den globala tankesmedjan Overseas Development Institute slog nyligen fast att om inget görs så kommer de koldioxidutsläpp som engångsplasten förorsakar att tredubblas fram till 2050.

Andrea Clayton, forskare med inriktning på hållbar utveckling, påpekar att Jamaica är en önation med begränsade naturresurser.

– Därför är det av högsta vikt att vi agerar miljömässigt hållbart. Våra sandstränder och kuster är ett privilegium som vi också vill kunna lämna vidare till kommande generationer, säger hon.

Enligt hennes studier består en dryg tredjedel av det avfall som hamnar i regionens hav av plast. Det innebär ett stort hot mot mångas försörjning i Karibien, som är mycket beroende av alla de turister som under vanliga år lockas av regionens vackra stränder.

Diana McCaulay, ordförande för organisationen Jamaica Environment Trust, menar att landets politiker dock inte har förstått allvaret, samtidigt som många medborgare anser att sophanteringen bara är myndigheternas ansvar. Hon menar att det krävs en förändrad inställning bland alla samhällsaktörer.

– Vi behöver en ordentlig avfallshantering och satsningar på återvinning, tillsammans med informationsinsatser, annars kommer inget att kunna förändras, säger hon.

Jamaica förbjöd användningen av engångsplastpåsar i början av 2019, vilket fick vissa effekter. Ett år senare förbjöds även frigolit och plastsugrör. Men enligt Diana McCaulay ledder det bara till att många matproducenter började producera plastförpackningar som de hävdar är återvinningsbara – trots att det inte är det.

En stor del av den plast som hamnar på regionens stränder består av engångsflaskor. Diana McCaulay säger att det som krävs är införandet av ett pantsystem för dessa flaskor.

Kate Chappell