Väderfenomen riskerar att förvärra undernäringen i Colombia

New York, 201214 (IPS) – Väderfenomenet La Niña är på ingång i Colombia – och nu ökar oron för att tillgången på mat ska försämras ytterligare. Landet har redan drabbats hårt av pandemins konsekvenser med ökande socioekonomiska klyftor som följd.

Internationella organisationer och colombianska myndigheter försöker nu bemöta problemen med att undernäringen förvärras i landet. I spåren av pandemin, och orkanen Iota i november, har antalet människor som lider brist på mat snabbt börjat öka. Samtidigt har allt fler colombianer drabbats av arbetslöshet.

Enligt Lorena Peña vid FN:s livsmedelsprogram, WFP, i Bogota, var fattigdomsnivåerna på väg uppåt redan innan pandemin – då nästan 36 procent av landets hushåll levde under fattigdomsgränsen under förra året.

Nu finns det farhågor för att siffrorna ska stiga ytterligare, samtidigt som Colombia inväntar kraftiga nederbörd i samband med La Niña. Väderfenomenet förväntas pågå fram till i mars nästa år.

Enligt Världsmeteorologiska organisationen, WMO, förväntas La Niñas effekter i år att bli måttliga eller starka, på samma sätt som under säsongen 2010–2011. Det innebär enligt Martina Salvo vid FN-organet FAO i Bogota en risk för att väderfenomenet kan utlösa jordskred, översvämningar och växtsjukdomar.

Under de senaste fem åren har Colombia haft framgångar som ett medelinkomstland där det hållbara jordbruket varit på väg framåt. Men i spåren av pandemin har utvecklingen vänt. Enligt WFP har över hälften av befolkningen nu problem med att få tag på tillräckligt med mat.

– Och minst 3,5 miljoner människor beräknas leva med en mycket osäker tillgång på mat, säger Lorena Peña till IPS.

Det finns en risk för att den negativa utvecklingen ska förvärras av La Niña, beroende på dess styrka.

– Väderfenomenet brukar leda till hård nederbörd i Colombia, vilket inte automatiskt innebär att odlingar kommer att skadas. Men om nederbörden blir för hård kan odlingar förstöras, säger Carmen González Romero, som är chef för projektet ACTodays avdelning i Colombia.

ACToday är knutet till Columbia-universitet i New York. Carmen González Romero säger att både småbönder och större producenter riskerar att drabbas hårt om nederbörden blir för kraftig.

Internationella organisationer försöker nu stå beredda inför La Niña samtidigt som de arbetar med att bemöta pandemins konsekvenser.

Enligt FAO är det de redan mest utsatta befolkningarna som nu riskerar att drabbas värst av väderfenomenet.

Många bedömare befarar att de socioekonomiska konsekvenser som pandemin förvärrat nu kommer att fördjupas ytterligare, i synnerhet på landsbygden. Samtidigt vet ännu ingen vilka effekter väderfenomenet kommer att få.

– Vi får vänta och se vad La Niña kommer att föra med sig, säger Carmen González Romero.

Carmen Arroyo