Pandemin har avslöjat matsystemens brister

New York, 201130 (IPS) – Coronapandemin har förvärrat matbristen i världen och ytterligare 130 miljoner människor riskerar nu att gå hungriga vid årsskiftet. Experter menar att krisen på ett skoningslöst sätt har avslöjat bristerna i världens livsmedelssystem.

Enligt FN:s livsmedelsprogram, WFP, fanns det redan innan pandemin 690 miljoner människor i världen som inte hade tillräckligt med mat.

– Hungern är upprörande i en värld med överflöd. En tom mage är ett gapande hål i samhällets hjärta, sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres nyligen, med anledning av att det råder risk för svält i flera av världens länder.

Han tillade att han tidigare aldrig ens hade kunde föreställa sig att hungern skulle börja öka igen under hans tid som generalsekreterare.

Enligt FN rådde det redan innan pandemin matkris i tio länder i världen – Jemen, Kongo-Kinshasa, Afghanistan, Venezuela, Etiopien, Sudsudan, Syrien, Sudan, Nigeria och Haiti. Det är en lista som nu förväntas växa.

Många experter menar att coronapandemin har visat hur sårbara världens matsystem är – men bedömare säger också att krisen innebär en möjlighet att förändra hur maten produceras, distribueras och konsumeras.

Danielle Nierenberg, ordförande för tankesmedjan Food Tank, säger att krisen haft enorma konsekvenser för världens jordbruk.

– Det kommer ironiskt nog att bli rekordskördar för flera grödor i år. Men de störningar som pandemin lett till i leverantörsleden, tillsammans med den globala klimatkrisen och det ökande antalet konflikter i många länder, kommer ändå att leda till en hungerpandemi, säger hon till IPS.

Många experter understryker att hungern inte beror på en bristande matproduktion – utan att det är inom distributionen som problemen finns. Och enligt Danielle Nierenberg har dessa problem förvärrats under pandemin.

Ekonomiprofessor Jeffrey Sachs, som även är chef för ett FN-nätverk inriktat på arbetet mot en global utveckling, säger att det kommer att bli en svår utmaning för världen att åtgärda de globala problemen inom livsmedelsindustrin.

– Men ett första steg måste vara att bestämma ett mål – och det bör vara att öka produktionen av nyttig mat med hjälp av hållbara jordbruksmetoder, säger han.

Abby Maxman, ordförande för hjälporganisationen Oxfams Amerika-avdelning, säger till IPS att krisen har slagit särskilt hårt mot de miljontals människor i världen som redan var mycket sårbara på grund av konflikter, orättvisor och klimatförändringar.

– Pandemin driver på hungerproblemen i krishärdar som Venezuela och Sydsudan, samtidigt som nya hungerkriser uppstått i länder som Indien, Sydafrika och Brasilien. Där har miljontals människor som tidigare precis klarade sig nu fallit över gränsen på grund av pandemin, säger hon.

Enligt Abby Maxman har coronakrisen avslöjat svagheterna i ett matsystem där fokus ligger på de stora livsmedelsföretagens vinster, i stället för på de lokala matproducenternas behov.

– Det globala matsystemet är trasigt och vi måste bygga upp ett nytt som är mer rättvist, uthålligt och hållbart.

Abby Maxman säger att några av världens allra största mat- och läskföretag samtidigt som pandemin spreds över världen valde att betala ut mångmiljardbelopp i aktieutdelningar, vilket enligt henne illustrerar att systemet inte fungerar.

Hon menar att världens regeringar nu måste göra allt de kan för att sätta stopp på smittspridningen – men också agera mot den hotande hungerpandemi som riskerar att leda till ännu fler människors död.

– På kort sikt måste världens regeringar se till att de lokala matproducenterna kan fortsätta sitt arbete och att befolkningarna får tillgång till billig och nyttig mat, säger Abby Maxman.

Men i det kommande återuppbyggnadsarbetet krävs det enligt henne att världens länder inriktar sina investeringar mot småskaliga lokala matproducenter, samt ser till att kvinnliga bönder inte diskrimineras. Dessutom behövs det åtgärder för att bönderna ska kunna hantera klimatförändringarnas konsekvenser samtidigt som världens stora livsmedelsföretag måste avkrävas att erbjuda sina anställda löner som de kan leva på.

Danielle Nierenberg menar att arbetet för att ställa om de globala matsystemen bör inledas omgående. Och enligt henne finns det nu en möjlighet att bygga upp en livsmedelsproduktion som är mer hållbar och beständig.

– Vi kan inte återgå till det tidigare normalläget – som gjorde oss sårbara. Denna kris har vidgat hålen i ett matsystem som redan innan var i behov av att repareras. Men nu kan vi ändra inriktning genom att utveckla långsiktiga lösningar som skulle gynna både mänskligheten och planeten, säger hon.

Thalif Deen