Krav på fler krisåtgärder för utsatta barn och ungdomar

New York, 201123 (IPS) – De rika länderna måste se till att åtgärderna för att bemöta pandemins effekter i mycket högre grad inriktas mot världens mest sårbara barn och ungdomar. Det kräver företrädare för ett stort antal ungdomsrörelser.

Förra veckan hölls ett virtuellt möte där över hundra representanter för ungdomsrörelser och studentföreningar från olika delar av världen krävde mer rättvisa krisåtgärder. Detta inför det toppmöte som G20-länderna höll i helgen.

Ungdomsmötet hade organiserats av barnrättsaktivisten och fredspristagaren Kailash Satyarthi, som menar att världens ledare i betydligt högre grad måste fokusera på barns och ungas behov under den rådande krisen.

– De rikaste ländernas regeringar har i arbetet för att bemöta coronakrisen fokuserat på att stötta sina ekonomier och näringslivet. Detta måste göras, men det får inte ske på bekostnad av världens fattigaste och mest marginaliserade barn, betonade han.

Kailash Satyarthi pläderar för att en femtedel av alla internationella resurser som går till att hantera pandemins konsekvenser ska öronmärkas för den femtedel av världens barn och deras familjer som har det allra svårast.

Vid mötet uppmanade Leandra Phiri från Malawi världens unga att hålla sina politiker ansvariga.

– Vi står inför osäkerhet, orättvisor och exkludering. Och om de inte ger oss chansen att drömma så ska vi se till att de inte kan sova, sade hon.

Johannah Reyes från den feministiska organisationen Womantra i Trinidad och Tobago lyfte fram att pandemin lett till förhöjda risker för många barn och ungdomar att drabbas av våld i hemmet. Hon sade också att de ekonomiska konsekvenserna i form av ökad arbetslöshet i högre grad drabbat unga och kvinnor.

– Det har i sin tur försämrat deras möjligheter att kunna skydda sig mot våld.

Många deltagare betonade hur hårt nedstängningen av skolor drabbat alla de barn och ungdomar som inte har tillgång till den teknik som krävs för att delta i distansundervisning.

Rozana Barroso från Brasilien sade att ledningen i hennes hemland helt struntat i den digitala klyfta som lett till att mängder av elever och studenter som inte har tillgång till internet har halkat efter.

– Hungern har dessutom ökat bland många elever och studenter som tidigare bara har haft tillgång till ett dagligt mål mat genom skolorna.

Japhet Nthala vid Malawis studentförbund sade att antalet barnäktenskap och tonårsgraviditeter stigit snabbt i landet på grund av att skolorna var stängda under hela våren.

Alison Kentish