Fler vill ta del av Chiles ”energirevolution”

Santiago, 201113 (IPS) – Satsningarna på förnybar energi har fått ett stort genomslag i Chile – och utvecklingen går snabbt framåt. Men kritiker menar att fördelarna hittills har kommit för få till del – även om vissa landsbygdsbefolkningar har gynnats.

Sol- och vindenergin är på snabb framväxt i Chile, och de förnybara energikällorna står numera för ungefär en fjärdedel av den el som konsumeras i landet. En andel som bedömare menar kommer att fortsätta att växa, eftersom utvecklingen gått mycket snabbt de senaste åren. Politiker menar att landet genomgår en ”energirevolution”.

Men samtidigt säger vissa bedömare att det hittills främst är de stora företagen som har dragit fördel av satsningarna, genom att de har kunnat minska sina energikostnader. Sara Larraín, ordförande för miljöorganisationen Chile Sustenable, säger till IPS att vanligt folk inte har gynnats på samma sätt.

Hon menar att de förnybara energikällorna också bör användas i arbetet för att minska ”energi-fattigdomen” i landet.

– Det finns fortfarande människor på landsbygden som saknar elektricitet, på samma sätt som de saknar dricksvatten. Och de som bor i slumområden saknar en god tillgång på el. Målet bör vara att de mest sårbara får tillgång till el, eftersom det är en rättighet, säger Sara Larraín.

En som kan vittna om hur tillgång på el kan förändra livet är Francisco Santander. Han är medlem av en vattenkommitté i byn Quebrada Santander, som ligger vid Andernas fot i norra Chile. Kommittén ansvarar för att byns 45 familjer ska ha tillgång till rent dricksvatten. Och numera är det möjligt tack vare en solkraftsanläggning som genererar den el som krävs för att driva vattenpumpar som fyller en vattentank som monterats högst upp på ett berg.

Tack vare solenergin har byns bönder dessutom kunnat spara stora summor på minskade energikostnader. Satsningen har finansierats av myndigheterna, som även lanserat liknande satsningar i fler byar i närheten av floden Limarí.

– Andra landsbygdsbefolkningar som är i behov av vatten borde få lån, eftersom de har de marker som behövs för solpaneler och vattentankar. Förhoppningsvis kommer den här satsningen att utökas, eftersom folk på landsbygden tvingas lägga så stora summor på att få tillgång till el och vatten, säger Francisco Santander till IPS.

Orlando Milesi