Mali: Pandemi och konflikter drabbar företagare hårt

Bonn, 201106 (IPS) – För sju år sedan startade Jamila Ben Baba ett slakteri i Mali. Detta samtidigt som konflikten i landet förvärrades.

Mali är ett av de konfliktdrabbade länderna i Sahel, regionen söder om Sahara.

Jamila Ben Babas lanserade sitt företag samtidigt som tuaregiska rebeller gått samman i ett försök att skapa en egen stat. Hon kommer från Timbuktu i norra Mali, där en stor del av striderna utspelade sig, men valde att starta sitt företag i den västra regionen Kayes.

Med tiden har hon lyckats bygga upp det största privatägda slakteriet i landet.

Jamila Ben Baba deltog i veckan vid det årliga möte som hålls inom FN:s fredsbyggande kommission, där målet är att förmå medlemsstaterna att öka finansieringen till den fond som används för att bemöta och förhindra konflikter.

Jamila Ben Baba berättade att hennes mål var att ta vara på den resurs som finns på Malis landsbygd i form av boskap – och att producera kött som skulle bli känt över hela regionen.

Med tiden har företaget skapat närmare hundra arbetstillfällen, trots att man har tvingats hantera en mycket svår politisk och social situation i landet.

– Det finns mängder av jihadister i centrala och norra Mali, vilket slår hårt mot bestånden av boskap. Boskapsuppfödarna tvingas hela tiden att flytta för sin egen och djurens säkerhet, berättar Jamila Ben Baba.

I mitten av augusti genomfördes en statskupp i Mali. Detta tillsammans med den pågående pandemin har lett till en stor ekonomisk kris i landet.

– Stängda gränser har slagit mot vår export. Flera beställningar från Ghana och Guinea har ställts in, säger Jamila Ben Baba.

Hon säger att fredliga förhållanden är en avgörande faktor för ett företags möjligheter att bli framgångsrikt – men att framgångsrika företag också kan driva på en fredlig utveckling. Detta genom att förstärka ekonomin, driva på utvecklingen av infrastruktur och skapa nya arbetstillfällen.

Samtidigt påminner hon om att hindren är särskilt stora för kvinnliga entreprenörer – eftersom fördomarna är så starka. Ett annat problem i ett land som Mali är att hitta finansiärer.

– Det är svårt i ett land med höga risker och avgifterna är så höga att det påverkar företagets resultat. Och för kvinnor är problemen ännu större eftersom förtroende för kvinnor är så lågt, konstaterar hon.

Nalisha Adams