Coronakrisen drabbar kvinnligt fredsarbete, uppger experter

New York, 201102 (IPS) – Kvinnor måste få en mer tongivande roll vid fredsbyggande arbete. Samtidigt har pandemin lett till minskade resurser för de fredsorganisationer som leds av kvinnor. Det uppger experter.

Vid fredsförhandlingar måste kvinnor få delta som förhandlare, och inte bara bli representerade av rådgivande grupper. Det säger Agnieszka Fal-Dutra Santos vid koalitionen Global Network of Women Peacebuilders, GNWP. Hon deltog förra veckan vid ett möte på med fokus på hur kvinnor i högre grad aktivt ska kunna delta i fredsförebyggande arbete, bortom pandemin. Ett möte som hade samlat politiker och analytiker som diskuterade hur kvinnors roller ska kunna stärkas.

Vid mötet betonade FN:s generalsekreterares särskilda Irak-sändebud, Jeanine Antoinette Plasschaert, hur viktigt det är att man tar hänsyn till de sociala, ekonomiska, politiska och historiska förutsättningarna vid tillsättningen av kvinnor på ledande positioner.

Agnieszka Fal-Dutra Santos säger till IPS att pandemin har lett till att de organisationer som arbetar med fredsförebyggande arbete har förlorat resurser, inte minst gäller det grupper som drivs av kvinnor.

– I exempelvis Colombia har kvinnor som är engagerade i fredsarbetet rapporterat att covid-19 har fungerat som en ursäkt för en minskad finansiering.

Hon menar att de nedstängningar som genomförts dessutom har slagit mot arbetet för fred, eftersom allt inte kan skötas via internet. Detta samtidigt som kvinnor enligt henne i högre grad saknar tillgång till internet.

– Samtidigt har pandemin också visat hur oerhört starka de kvinnliga grupperna är. De har trots de digitala klyftorna fortsatt att organisera sig via nya innovativa metoder, med hjälp av internet och andra kommunikationsmedel, säger Agnieszka Fal-Dutra Santos till IPS.

Yifat Susskind, ordförande för organisationen Madre: Fighting for Feminist Futures, säger till IPS att kvinnor i högre grad måste få den makt som krävs för att de ska kunna påverka dagordningen i samband med fredsförhandlingar. Detta för att säkerställa att frågor som särskilt berör kvinnor blir prioriterade.

– Detta är avgörande för kvinnliga fredsbyggare på lokal nivå. De har djupa kunskaper om hur konflikterna slår mot människors hem – och kan försäkra att ett fredsavtal också genomförs ute på marknivå, säger Yifat Susskind till IPS.

Agnieszka Fal-Dutra Santos betonar också vikten av att kvinnor med olika bakgrunder och erfarenheter får möjlighet att påverka arbetet för fred.

– Det handlar om kvinnor från alla samhällsområden – flyktingar, kvinnor från minoritetsgrupper och ursprungsbefolkningar, unga kvinnor, kvinnor med funktionsnedsättningar, hbtq-kvinnor och så vidare, säger hon.

Yifat Susskind betonar att pandemin visat hur viktigt kvinnors ledarskap är. Detta eftersom det ofta är kvinnorna som tar hand om de sjuka, ser till att familjen har mat och organiserar insatser på lokal nivå.

– Många kvinnor har högt förtroende och förstår på djupet lokalbefolkningarnas behov, och anses vara trovärdiga förmedlare av stöd och information. Vi måste se till att dessa kvinnor, även i hårt ansatta områden som flyktingläger och i samband med klimatkriser, får det utrymme som krävs för att de med sina expertkunskaper ska kunna påverka de insatser som görs.

Även Agnieszka Fal-Dutra Santos betonar hur viktiga kvinnor är i det humanitära arbetet – men att deras röster trots detta allt för sällan hörs i de beslut som tas för att hantera pandemins konsekvenser.

– Vi har pratat med kvinnliga fredsbyggare och företrädare för civilsamhällen världen över, som alla uppger att de har blivit exkluderade i de arbetsgrupper och planeringskommittéer som bildats för att bemöta covid-19.

Hon uppger att siffror visar att bara en fjärdedel av medlemmarna i dessa beslutsfattande grupper på global nivå är kvinnor.

– För att säkerställa att kvinnor får ledande roller bör minst hälften av platserna i dessa grupper upptas av kvinnor, säger Agnieszka Fal-Dutra Santos.

Samira Sadeque