Zimbabwe: Torkor ger uppsving för traditionella grödor

Bulawayo, 201029 (IPS) – Miljontals zimbabwier är i behov av matbistånd – en situation som har förvärrats av återkommande torkor. Samtidigt har allt fler bönder som lever i torra regioner gått över till att odla äldre grödor för att säkerställa tillgången på mat.

En av dem är Sinikiwe Sibanda i Nyamandlovu, vars odlingar av durra och hirs har gett bättre resultat än majsodlingarna. I år kunde hon skörda två ton hirs, vilket var betydligt mer än vad majsen gav.

För en del andra bönder uteblev majsskördarna helt i år, medan de som satsade på durra och hirs kommer att ha tillräckligt med mat fram till nästa skördesäsong.

Sinikiwe Sibanda säger att hon är nöjd med avkastningen, med tanke på hur lite nederbörd som kommit under de senaste två skördesäsongerna.

Hon är bara en av allt fler bönder i de nederbördsfattiga halvtorra regionerna i Zimbabwe som växlat över från majs till de mer traditionella grödorna.

– Jag älskar majs, men de återkommande torkorna har gjort det allt svårare att odla detta, berättar Sinikiwe Sibanda för IPS från sitt hem i regionen norra Matabeleland.

På grund av de höga omkostnaderna och den osäkra nederbörden har hon på senare tid tvingats minska storleken på sina odlingar. Men Sinikiwe Sibanda säger att hon med tiden lärt sig sin läxa – och därför med tiden i högre grad har satsat på de andra grödorna.

– De årliga torkorna har minskat majsskördarna och vid många tillfällen skulle jag inte ha kunnat skörda något alls om jag inte hade genomfört nyplanteringar. Majsen kräver mer nederbörd och vissnar snabbt när regnen uteblir, berättar hon.

Även en del bönder som bedriver odlingar för sina betesdjur har börjat växla över till durra.

Men övergången till en annan diet har inte varit helt enkel för Sinikiwe Sibandas familj. Liksom de flesta andra zimbabwier älskar de majs. Hon säger att hon gillar den gröt som går att koka på durramjöl – men att hennes barn inte är lika förtjusta i den.

Men kanske kan övergången mot grödor som durra och hirs bidra till att stärka matsäkerheten i landet. Det menar i alla fall Hapson Mushoriwa vid forskningsinstitutet ICRISAT, som hävdar att gryner är framtidens mat. Han säger till IPS att de traditionella grödorna är näringsrika – och dessutom lämnar mindre klimatavtryck än majsen.

Vid ICRISAT arbetar man nu med att förädla flera grödor och grönsaker – däribland durra, hirs och duvärtor, för att få fram varianter som ger hög avkastning men också är motståndskraftiga.

– Vi kallar detta för ”smart mat” eftersom den innehåller mycket näring, är bra för planeten och jorden samt kräver få kemikalier, säger Hapson Mushoriwa till IPS.

Han menar att det handlar om grödor som är särskilt lämpade för småbönder.

– De överlever i de tuffaste klimat, kan användas på många sätt och har potentialen att ge stor avkastning.

Trots att det handlar om grödor som har ett betydligt högre näringsinnehåll än majs, förblir majsen betydligt mer populär att odla för att få inkomster. Detta trots att de jordbruk som är beroende av nederbörd för sina odlingar så ofta misslyckas med sina majsodlingar.

Martin Moyo vid ICRISAT säger att för att stärka produktionen av mer motståndskraftiga grödor skulle det behövas insatser i form av bland annat ekonomiska incitament.

Busani Bafana