Senegal: Många kvinnor fastnar i den informella ekonomin

Hyderabad, 201023 (IPS) – Kvinnorna är fler än männen inom den informella ekonomin i södra Afrikas länder. Men i Senegal är förhoppningen att en ny lag ska ge fler kvinnliga entreprenörer möjligheten att registrera sina verksamheter.

Enligt organisationen VC4A, som hjälper nya företag med tekniska och finansiella tjänster, står män bakom en stor majoritet av de nystartade företagen i Senegal.

Samtidigt menar många bedömare att det finns många fler kvinnliga entreprenörer som satsar på egna verksamheter utan att registrera dessa på grund av de skattekostnader som det medför. Det är ett fenomen som är vanligt över hela södra Afrika.

Den internationella kampanjen Deliver for Good, som kräver utökade investeringar för att stärka situationen för världens flickor och kvinnor, uppger att fler kvinnor än män är verksamma i den informella ekonomin i en stor majoritet av länderna i Afrika söder om Sahara. Det är en del av ekonomin som kännetecknas av mindre trygghet och sämre arbetsförhållanden.

Men i Senegal infördes i slutet av förra året en ny lag som syftar till att stötta nya småföretagssatsningar och minska deras skattekostnader. Lagen infördes efter långa konsultationer mellan organisationer och företrädare för regeringen och olika myndigheter.

Målet är att den ska göra det lättare att starta registrerade företag inom en rad branscher genom erbjudanden om skattelättnader och andra förmåner. Och trots att den inte är särskilt inriktad mot kvinnliga entreprenörer finns det förhoppningar om att den på sikt även ska gynna kvinnor som vill eller redan har startat egna verksamheter, utan eget startkapital.

– Lagen inger stort hopp för alla oss som startat företag utan att ha fått någon extern hjälp, utan har fått kämpa från grunden, säger den kvinnliga företagaren Siny Samba.

Senegal är det första landet i södra Afrika som infört en lag som är specifikt inriktad på att stötta så kallade startup-företag.

Stella Paul