Samarbeten kan förbättra tillgången på digital teknik

New York, 201016 (IPS) – Tillgång på digital teknik har haft en avgörande betydelse för människor under coronapandemin. Allt för många i världen står dock fortfarande utanför – och för att ändra på det krävs det nya samarbeten. Det var slutsatsen vid ett FN-möte som hölls i veckan.

För att utvecklingen av den digitala tekniken ska kunna fortsätta och för att förbättra situationen för människor i samband med kriser krävs det samarbeten mellan privata och offentliga aktörer. Det var experterna överens om.

När coronakrisen inleddes fanns det 3,5 miljarder människor i världen som stod utan tillgång till digitala tjänster. Över en miljard barn kunde inte fortsätta sin skolgång, sade Julia Glidden, vice ordförande för Microsofts internationella verksamhet inom offentlig sektor.

– Digitala tjänster blev en livlina, men krisen satte också ljuset på behoven av fler uppkopplingar, sade hon.

Mötet som anordnades av FN:s organ för ekonomiska och sociala frågor, Desa, tillsammans med Sydkorea, fokuserade även på behoven av medborgerliga engagemang. Kyong-yul Lee, ordförande för det internationella förbundet Wego, som arbetar för utvecklingen av smarta och hållbara städer, betonade vikten av att vanliga människor även kan fungera som problemlösare.

Anir Chowdhury, rådgivare vid Bangladeshs departement för telekommunikation, sade att landets politiker i samband med coronapandemin har ändrat sina arbetsmetoder – vilket bland annat resulterat i att många viktiga beslut har kunnat fattas med hjälp av digitala lösningar.

– Det har gett upphov till radikala attitydförändringar, och gjort det möjligt för oss att få bort en hel del byråkrati.

Xufeng Zhu, professor i offentlig förvaltning vid Tsinghua-universitetet i Kina, lyfte fram att kinesiska myndigheter via internet bland annat har kunnat sprida information om sjukdomen – och kunnat motarbeta felaktiga uppgifter.

Julia Glidden manade till åtgärder för att motverka den exkludering av tillgång till digitala tjänster som blivit så tydlig i samband med pandemin. Detta genom en satsning som involverar små och mellanstora företag och offentliga aktörer.

Samira Sadeque