Krav på nya skolsatsningar för barn i konfliktområden

Bonn/New York, 200922 (IPS) – Situationen för de 75 miljoner barn i världen som inte kan gå i skolan på grund av konflikter har förvärrats i samband med pandemin. Mer måste därför göras för att bemöta krisen. Det var budskapet vid ett möte som hölls förra veckan.

Vid sidan av alla barn som lever i regioner drabbade av konflikter finns det dessutom många miljontals barn som lever som flyktingar i världen. Och alla dessa barn har drabbats hårt av pandemin.

– Vi står inför en ekonomisk och hälsomässig kris, som nu även utvecklats till en utbildningskris. Och trots allt vårt arbete blir situationen allt sämre, sade Storbritanniens före detta premiärminister Gordon Brown vid det digitala mötet, som hölls inför öppnandet av FN:s generalförsamling denna vecka.

Mötet hade organiserats av den globala fonden Education Cannot Wait, ECW, som arbetar för att stötta barn i krissituationer över hela världen. Bland talarna återfanns politiker, aktivister samt lärare från olika delar av världen.

Gordon Brown, som är ordförande för ECW:s styrgrupp och FN:s sändebud för global utbildning, betonade att fondens uppgift är att miljontals barn som befinner sig på flykt eller lever i konfliktsituationer ska erbjudas en bättre framtid.

EWC samarbetar med ett stort antal partnerorganisationer i olika delar av världen och uppger att man under förra året kunde bidra till att 2,6 miljoner barn fick möjlighet att gå i skolan.

Men Gordon Brown betonade att det kommer att krävas betydande resurser för att kunna nå ut till fler barn under det kommande året.

Fondens chef, Yasmine Sherif, säger att det långsiktiga målet är att alla de 75 miljoner barn som lever i konfliktområden ska ges en möjlighet att gå i skolan. Men hon betonar att det också handlar om att skapa skolor som kan erbjuda barnen en bra och relevant utbildning.

Liz Sugg, Storbritanniens särskilda sändebud för flickors rätt till utbildning, påpekade att världen stod inför en mycket svår situation redan innan coronakrisen – men att utmaningarna nu har blivit betydligt svårare.

– Där konflikter rasar är tillgången på utbildning inte bara avgörande för varje individuellt barn. Utan det handlar också om återintegrering, om ekonomisk utveckling och om arbetet med att bygga en hållbar fred, sade hon.

Liz Sugg påpekade att även om alla världens länder just nu står inför en ekonomiskt osäker situation så får inte det bli en ursäkt för uteblivna insatser.

En annan deltagare var 16-åriga Catherine från Sydsudan. Hon sa att det allra svåraste med pandemin är att den inneburit att hon inte kunnat gå i skolan – och att hon nu oroade sig över att aldrig kunna återvända dit igen.

Hennes oro är inte obefogad, vilket också framgår i en färsk rapport från FN. Enligt den har de skolstängningar som följt i pandemins spår slagit särskilt hårt mot de minst utvecklade länderna i världen. I dessa länder stod mer än 85 procent av eleverna utan skolgång under årets andra kvartal, enligt rapporten.

FN beräknar dessutom att nästan 24 miljoner fler barn kan komma att hoppa av skolan på grund av pandemins konsekvenser.

Trots den dystra utvecklingen uttrycktes även viss optimism inför framtiden. Norges minister för internationellt utvecklingsarbete, Dag-Inge Ulstein, betonade att det fortfarande finns möjlighet att se till att satsningar på utbildning för alla barn i världen kommer att känneteckna hur världen bemötte covid-19-krisen.

– Låt oss se till att det inte kommer att handla om en förlorad generation, eller om en omvärld som när mycket stod på spel övergav sina löften om att inga skulle lämnas utanför, sade han.

IPS Correspondents