Satsningar på grön energi arbetar i motvind i Mexiko

Mexico City, 200902 (IPS) – Det mexikanska kooperativet Onergias mål är att föra fram solenergi som ett alternativ till fossila bränslen. Men de arbetar i motvind i ett land som till stora delar kommer att förbli beroende av fossila bränslen om inte övergången mot grön energi skyndas på.

– Vi organiserade oss i ett kooperativ för att arbeta för en energiomställning, där produktionen, distributionen och konsumtionen av energi ses på ett nytt sätt – och för att bidra till en friskare och mer rättvis värld, säger Antonio Castillo, som varit med och grundat Onergia, till IPS.

Men han medger att det är en svår bransch.

– Vi arbetar i strid med marknadskrafterna, säger Antonio Castillo.

De åtta medlemmarna i kooperationen, som bildades för tre år sedan, har hittills installerat ett 50-tal solcellsanläggningar, främst i delstaten Puebla. Antonio Castillo berättar att deras kunder i första hand är mer välbeställda familjer som har råd med installationskostnaderna, men också lokala befolkningsgrupper som är i behov av en ökad tillgång till el och som vill minska sina elkostnader på sikt.

– De lokala grupperna behöver inga storskaliga satsningar. Vårt mål är att erbjuda dem ett alternativ, säger Antonio Castillo.

Det finns dock få liknande satsningar i Mexiko, som är Latinamerikas näst största ekonomi och har en befolkning på 129 miljoner invånare. Enligt en lag som infördes 2014 tillåts lokala småsatsningar på elproduktion. Men sedan vänsterpresidenten Andrés Manuel López Obrador kom till makten i slutet av 2018 har regeringen främst satsat på det statliga elbolaget CFE och det statliga oljebolaget Pemex, vilket i praktiken innebär en prioritering av fossila bränslen.

Enligt det nationella utvecklingsprogrammet för energi beräknas de fossila bränslena stå bakom 67 procent av elproduktionen 2022, medan tio procent beräknas komma från vindkraft och fyra procent från solenergi. Ytterligare tio år senare beräknas fortfarande 60 procent komma från fossila bränslen.

Enligt en lag från 2015 måste minst 30 procent av landets energi komma från förnybara källor från och med nästa år, och genom att inkludera vatten- och kärnkraft kommer detta mål att nås utan problem.

Antonio Castillo menar att Mexiko behöver nya och tydliga regler som kan bana väg för en ökad produktion av förnybar energi.

– Vi behöver en politik som för oss framåt mot en omställning, och för att förmå människor att välja alternativa energikällor.

Även forskaren Carlos Tornel, som är knuten till Durham-universitetet i Storbritannien, menar att Mexiko i högre grad måste börja satsa på rena energikällor.

– Den mexikanska regeringen talar om att säkra tillgången till energi genom kolväten. Det finns ingen plan för en till förnybara energikällor, eller för att stötta lokala initiativ. Och det är mycket oroande, säger Carlos Tornel.

Emilio Godoy