Pandemins effekter slår mot kvinnor och fattiga i städer

New York, 200811 (IPS) – Nedstängningarna i spåren av coronakrisen är särskilt kännbara för kvinnor och fattiga invånare i städerna, uppges i en ny FN-studie.

Enligt den nya rapporten har närmare 90 procent av de konstaterade fallen av covid-19 rapporterats från städer. Och detta kan slå särskilt mot kvinnor, som i högre grad arbetar inom den informella sektorn och har sämre sociala skyddsnät, säger Mariastefania Senese, vid FN:s kontor för ekonomiska och sociala frågor, till IPS.

– Över hela världen tjänar kvinnor generellt sämre, kan spara mindre och har mindre trygga arbeten. De har sämre förutsättningar än män att hantera ekonomiska chocker, säger hon.

FN betonar att pandemin lett till fördjupad ojämlikhet inom en rad områden, däribland när det gäller kvinnors tillgång till hälsovård. I den nya rapporten betonas att det i många av världens städer finns ”djupt rotade orättvisor”, eftersom en människas tillgång till olika samhällstjänster ofta hänger samman med var de bor och arbetar. Det kan handla om tillgången till rent vatten, men också om möjligheterna att upprätthålla social distans.

En av de regioner som många experter oroade sig över vid pandemins inledning var södra Asien, där det finns stora slumområden i länder som Indien, och stora flyktingläger i bland annat Bangladesh.

Nästan en miljard av världens invånare tvingas bo i slumområden eller i andra informella bosättningar, och enligt den nya rapporten är det en utveckling som ytterligare kan förvärras på grund av pandemin. Detta eftersom nedstängningarna riskerar att leda till att redan fattiga stadsbor vräks från sina hem då de förlorar sina inkomster.

Rapporten betonar också att många städer som är ekonomiskt beroende av turism riskerar att drabbas mycket hårt, då inkomsterna från den internationella turismen kommer att minska med uppskattningsvis 80 procent under året.

Samira Sadeque