Krisen öppnar för forskare i utvecklingsländer

200721 (SciDev.Net/IPS) – Experter uppger att de globala reserestriktionerna i spåren av coronapandemin har förstärkt en trend där forskning som bedrivs i utvecklingsländer får ökad uppmärksamhet.

Reserestriktionerna har minskat möjligheterna för forskare som är baserade i rika länder att resa ut i världen och genomföra snabba fältstudier. Experter menar att även om coronakrisen lett till störningar av vissa forskningsprogram, så innebär den också en möjlighet att utveckla djupare och mer jämlika samarbeten mellan forskare från fattiga och rika länder.

– Ett erkännande av forskning från olika delar av världen är viktigt både när det gäller att hantera globala och lokala problem, säger Siân Harris, vid den forskningsbaserade internationella biståndsorganisationen INASP.

Enligt henne belyser coronakrisen hur viktigt det är att omvärlden är beredd att ta in kunskaper från sjukvårdspersonal och forskare i bland annat Afrika och Asien.

Peter Green, chef för sajten AlphaGalileo, som är inriktad på vetenskapsnyheter, betonar att det är viktigt att forskning som bedrivs i bland annat Afrika får större uppmärksamhet i andra delar av världen.

– Forskning som bedrivs av afrikanska institutioner får nästan ingen uppmärksamhet alls i västerländska medier, säger Peter Green.

AlphaGalileo har av det skälet uppmuntrat afrikanska forskare att genom deras sajt nå ut med sina resultat till medierna. Även flera andra sajter som publicerar vetenskapsnyheter uppges ha inlett satsningar som syftar till att utöka utrymmet för forskning som bedrivs i länderna i Syd.

*En längre version av artikeln har tidigare publicerats av SciDev.Net

Fiona Broom