Indiska kvinnor satsar på plastfria bindor

Goa, 200707 (IPS) – Jayashree Parwar har aldrig rest långt utanför sin hemby i den indiska delstaten Goa. Men de miljövänliga bindor hon tillverkar tillsammans med sina grannar har spridits till dussintals städer i landet.

De ekologiska bindorna har fått namnet Sakhi (vän, på hindi) och är de första av sitt slag som tillverkas i den lilla delstaten på den indiska västkusten.

Enligt en gemensam rapport från organisationerna Water Aid India och Menstrual Hygiene Alliance of India använder indiska kvinnor varje år många miljarder bindor – och beroende på vad de är tillverkade av kan det ta upp emot 800 år innan bindorna hunnit brytas ned i naturen. Många av de bindor som finns på marknaden i dag består av syntetmaterial av plast, ofta motsvarande flera plastpåsar per binda.

Trots att Goa är en av Indiens minsta delstater är problemen med plastavfall ett mycket allvarligt problem, som delvis är sammankopplat med den stora turismen. Det bort knappt två miljoner människor i Goa, men varje år besöks delstaten av flera gånger så många turister. Och den mesta plast som förorenar delstatens stränder har dumpats lokalt.

Jayashree Parwar säger att plastföroreningarna är ett ständigt växande problem.

– Vart du än vänder dig så finns det plast. På alla stränder finns det stora högar med plast. En stor del kommer från turister och hotell, men även vi i lokalbefolkningen använder oss av mycket plast, säger hon till IPS.

För henne är satsningen på plastfria bindor ett sätt att motverka utvecklingen.

Hon inledde verksamheten i vardagsrummet i sitt lilla hus för fem år sedan, och fick snart hjälp av tre andra kvinnor i byn. De är alla lågutbildade och kommer från låginkomstfamiljer, och drömde om att kunna skapa ett bättre liv för sig själva och sina familjer.

Kvinnorna hade nästan inget startkapital alls, men en lokal läkare skänkte en enkel maskin för att kunna pressa bindor, och bidrog med kontakter till tillverkare av råmaterial.

Själva tillverkningen är ganska enkel, men tar några minuter per binda, förklarar Nasreen Sheikh, som är en av kvinnorna. Bindorna tillverkas av malda växtfibrer som omges av fibertyg och smörpapper som pressas samman.

När tillverkningen väl kommit igång fick kvinnorna stöd av ett statligt utvecklingsorgan som lärde dem att marknadsföra sin produkt via nätet. Ingen av dem hade någon tidigare erfarenhet av marknadsföring, men Jayashree Parwar säger att de tack vare nätförsäljningen även har kunnat nå ut till kunder utanför delstaten.

Trots att kvinnorna vid flera tillfällen har nekats banklån kunde de efter fyra års kamp utöka verksamheten och flytta till en större lokal där de i dag bedriver tillverkningen.

– Det har handlat om små steg framåt, men jag anser att varje steg räknas, säger Jayashree Parwar.

Med tiden har de fått kunder i landets stora städer som Mumbai, Pune, Bangalore, Hyderabad och New Delhi. Och även om kvinnorna inte har några möjligheter att göra reklam för sitt lilla företag, så har intresset för deras bindor ökat tack vare sociala medier och en ökad miljömedvetenhet.

– Vi använder oss bara av helt naturliga material, som inte kliar eller skapar några irritationer. Och om bindan kastas kommer den att brytas ned inom bara åtta dagar, berättar Alita Pilgaonkar, som också arbetar för företaget, för IPS.

De miljövänliga bindorna är dessutom billigare än de flesta välkända märkena, och firman går med vinst.

Nedstängningen av Indien i samband med coronakrisen har dock även drabbat det lilla företaget i Goa, eftersom en av deras främsta leverantörer stoppat sin verksamhet. Nu har kvinnorna dock lyckats hitta en annan leverantör, och tillverkningen av de miljövänliga bindorna är igång igen.

Försäljningen har dock minskat på senare tid. Men Jayashree Parwar är övertygad om att den kommer att ta fart igen så fort krisen är över, eftersom behovet finns kvar.

Stella Paul