Rwandas satsning på återbeskogning ger resultat

Huye, Rwanda, 200630 (IPS) – För nio år sedan inledde det lilla och tätbefolkade Rwanda en ambitiös satsning på återplanteringar av skövlade skogar. Trots stora utmaningar tycks det afrikanska landet vara på god väg att lyckas uppfylla målsättningen.

Rwandas målsättning kom som en del av en global satsning på att återplantera 150 miljoner hektar skövlad skogsmark.

Utmaningarna var stora – med tanke på att Rwanda är litet, tätbefolkat och bergigt, samt drabbat av stora problem med erosion. Ett annat problem var att nästan alla rwandier använder ved som energikälla.

Men 2018 utsågs Rwanda, tillsammans med Sydkorea, Costa Rica, Pakistan och Kina, till ett av de länder i världen som lyckats bäst med sina satsningar på återbeskogning. Detta efter att landet lyckats återställa skogar på över 800 000 hektar mark inom mindre än ett decennium.

En av orsakerna till framgångarna anses vara satsningen på ett nationell center för trädfröer, som är belägen i Huye i södra Rwanda. Centret har till uppgift att förse hela landet med fröer till träd, men var fram till 2014 utsatt för hård kritik eftersom en mycket stor del av de träd som planterades med centrets frön aldrig tog sig.

Emmanuel Nsabimana, som arbetat med att plantera träd runt Huye i över 40 års tid, och som återkommande arbetar vid centret, säger att många tidigare valde att skicka tillbaka sina fröer till centret eftersom de ansåg att kvalitén var så dålig.

Sedan dess har dock centret fått stöd från Internationella naturvårdsunionen, IUCN, och flera andra institutioner, för att kunna utveckla verksamheten.

– Innan dess var situationen inte bra. Vi hade exempelvis inget kylrum, vilket var dåligt för fröerna. Men med tiden har allt gått allt bättre, säger produktionschefen Floribert Manayabagabo.

Han menar att framgångarna beror på att man numera har välfungerande plantskolor, ett labb, ett modernt kylrum och fler anställda.

Jean Pierre Marinho vid IUCN säger till IPS att Rwanda på sikt kan utvecklas till att bli en regional leverantör till nyplanteringar av träd.

Emmanuel Hitimana och Nalisha Adams