Mexiko: Statliga satsningar på fossilindustrin kritiseras

Mexico City, 200603 (IPS) – Ända sedan 2012 har Teresa Castellanos varit en av de drivande i kampen mot färdigställandet av ett stort gaskraftverk i Huexca i centrala Mexiko. Satsningen är bara en av flera där statliga medel använts för investeringar i fossilindustrin.

Hittills har aktivisterna lyckats stoppa driften av det stora kraftverket.

– Vi vill inte att det sätts i drift eftersom det skulle orsaka oersättliga skador och förgifta vattnet och luften. Det här projektet drevs fram mot vår vilja, säger motståndsledaren Teresa Castellanos till IPS.

Orten där gasverket ligger heter Huexca och är beläget ett tiotal mil söder om Mexico City i kommunen Yecapixtla. Här finns ett tusental invånare som främst tillhör ursprungsbefolkningen nahua. Projektet ingår i en satsning som utvecklats av det statliga organet CFE, och består också i byggandet av en gasledning som är tänkt att löpa genom flera av Mexikos delstater.

Men bygget har ända sedan starten bekämpats av lokala organisationer som lyckats driva igenom flera domstolsbeslut som hittills har blockerat färdigställandet av gasverket och den 17 mil långa gasledningen.

De som är kritiska till kraftverket menar att anläggningen skulle behöva enorma mängder vatten för sin drift samtidigt som miljöfarliga utsläpp skulle skapa stora problem för lokalbefolkningen, som är beroende av markerna för sina jordbruk.

Teresa Castellanos har mottagit flera utmärkelser för sin aktivism – men har också utsatta för hot.

I februari förra året genomfördes en offentlig konsultation, som inte levde upp till internationell standard, där man kom fram till att projektet att projektet ändå skulle slutföras. Bara dagar innan hade aktivisten Samir Flores blivit mördad – ett brott som förblivit ouppklarat.

Konflikten har drivits på genom offentliga satsningar, bland annat genom att den statliga banken Banobras lånat ut stora belopp för utbyggnaden av gasledningen. Även andra statliga banker har på senare år satsat stora belopp i olje- och gasanläggningar – trots att kritiker betonar att den typen av projekt måste upphöra med hänvisning till klimatkrisen. Samma banker har också satsat på förnybara energikällor – men till betydligt mindre belopp.

Liliana Estrada, forskare med fokus på klimatfinansiering, betonar för IPS att de flesta statliga investeringarna förblivit inriktade på fossila bränslen. Hon menar att det krävs skärpta regleringar för vilka investeringar som bör tillåtas.

– Det behövs regler som slår fast vad gröna investeringar innebär, och vilka risker som finns för klimatet. Och målet borde vara att i högre grad finansiera gröna projekt, säger hon.

Teresa Castellanos menar att alla miljöskadliga investeringar måste upphöra, vilket exemplet med gasanläggningen i Huexca visar.

– Om det är vårt företag, vilket regeringen hävdar, så kan vi också lägga ned det. Vi måste försvara vår miljö, eftersom vi bara har en planet och den tillhör oss alla – vi är alla gäster på jorden, säger hon.

Emilio Godoy