Nepal: Psykiska ohälsan ökar under pandemin

Katmandu, 200429 (IPS) – Antalet nepaleser som drabbas av psykiska problem ökar i samband med nedstängningen till följd av covid-19, bland annat i huvudstaden Katmandu. Samtidigt råder det brist på behandling och samtalsstöd.

För tre år sedan visade en studie att en så stor andel som 37 procent av befolkningen i Nepal lider av psykisk ohälsa. En ny undersökning som genomförts under april visar att covid-19-pandemin och nedstängningen av samhället har förvärrat situationen. Omkring en fjärdedel av de tillfrågade säger att de upplever konstant rastlöshet, rädsla och oro.

Bland de 1 500 svarande i undersökningen, som genomförts av Transcultural Psychosocial Organisation Nepal och Sharecast Initiative, uppger 42 procent att de drabbats av minst en form av psykosociala problem och 26 procent uppger att de drabbats av två eller fler. Minst 15 procent av de tillfrågade medger att de tagit till alkohol eller droger när de mått dåligt.

– Att 25 procent uppger att de drabbats av psykosociala problem till följd av covid-19-pandemin är viktigt att känna till, säger Kamal Gautam, psykolog vid TPO Nepal.

Han förklarar att problemen är vanligare bland kvinnor, daglönare, studenter som är stressade över uppskjutna tentor och bland personer vars företag påverkats av nedstängningen.

Det kan vara ett tecken på en kommande våg av psykisk ohälsa. Nedstängningen och dess effekter får konsekvenser i hela samhället. Den psykiatriska vården uppger att fler söker hjälp för depressioner, ångestbesvär och psykoser.

– Många människor lider i tysthet och har ingen möjlighet att komma till oss på grund av nedstängningen och det är mycket möjligt att många inte känner igen symtomen när det gäller psykiska problem. Det är normalt att vara orolig i en pandemi och de flesta människor kan hantera det. Men vissa upplever ihållande symtom på psykisk ohälsa och långvarig stress kan också leda till självskadebeteende, säger Raju Shakya, professor i psykiatri vid Patan Academy of Health Sciences.

Att använda alkohol som ett sätt att hantera situationen förvärrar problemen och leder också till en ökning av våld i hemmet. Återfall i alkoholmissbruk har blivit det allra vanligaste sjukdomsproblemet under nedstängningen rapporterar Patansjukhuset i Nepal.

De som arbetar inom den psykiatriska vården påminns om situationen efter jordbävningen i Nepal för fem år sedan. En undersökning gjord av TPO Nepal visade att nästan 40 procent av de svarande hade drabbats av depressioner och ångest ett och ett halvt år efter jordbävningen. Omkring 22 procent uppgav att de hade självmordstankar och en fjärdedel att de hade börjat dricka för mycket.

– Vi kommer att se en kraftig ökning av personer drabbade av psykisk ohälsa när nedstängningen och covid-19-pandemin är över. Vi måste förbereda oss för att kunna hantera situationen, säger Raju Shakva.

Mita Rana, som arbetar som psykolog på Teaching Hospital i Katmandu, tror också att vården kommer att överhopas av gamla och nya patienter om nedstängningen förlängs. Hon berättar att många av hennes patienter inte har kunnat komma in för uppföljande samtal eller för att kunna hämta ut mediciner.

– Under en katastrof eller epidemi är det mycket större risk att ångest, fobier, tvångssyndrom och depressiva tankar triggas hos dem som redan är sjuka, och förvärrar deras tillstånd, förklarar Mita Rana.

Även om barn generellt sett betraktas vara förskonade från viruset så uppfattar de snabbt om föräldrar eller andra släktingar mår dåligt. Sjukvårdspersonal, migrantarbetare och deras familjer är bland de mest utsatta grupperna när det handlar om risken för mentala sammanbrott eftersom de ofta stigmatiseras eller diskrimineras.

I Nepal har sjukhus, kliniker och organisationer gått samman för att kunna erbjuda stöd under nedstängningen. TPO Nepal har under de senaste veckorna tagit emot över hundra samtal via en gratis hjälplinje som öppnats. Andra har använt sig av sociala medier för att nå ut och erbjuder rådgivning dygnet runt.

*Denna text har tidigare publicerats av Nepali Times.

Sonia Awale