Hon gifte sig över telefon för att undkomma flyktinglägret

Cox’s Bazar, 200424 (IPS) – Livet är mycket svårt för alla de rohingyer som lever i flyktinglägren i Bangladesh – och drömmen om en bättre tillvaro kan utnyttjas av skrupelfria personer. 16-åriga Mukarrama gifte sig över telefon med en okänd man som lovade att ta henne till Malaysia.

Mukarrama bor med sin familj i flyktinglägret Kutopalong i Cox’s Bazar under mycket enkla omständigheter. Bland flyktingarna finns många som hoppas på att en resa till Malaysia ska ge dem tilllgång till arbeten och ett bättre liv. Samtidigt har det visat sig att de arbetstillfällen de utlovas inte alltid existerar i verkligheten.

Mukarramas resa till Malaysia stoppades dock redan innan den hade inletts, då hon ingick i en grupp av flyktingar som blev upptäckta av myndigheterna.

Allt började med att en man ringde henne och uppgav att han var en rohingyer som bodde i Malaysia och var intresserad av att gifta sig med henne. Det Mukarrama och hennes familj inte visste var att mannen ingick i ett nätverk av människosmugglare.

Efter att hennes familj tvingades fly från Myanmar har alla fem tvingats leva i en mycket enkel enrummare som helt saknar alla grundläggande faciliteter. Av det skälet gick familjen med på erbjudandet om ett giftermål, eftersom de alla önskade att Mukarrama skulle få ett bättre liv.

– Med tillåtelse av min familj gifte jag mig via telefon, berättar Mukarrama för IPS.

Efter samtalet meddelade mannen att Mukarrama skulle få hjälp att ta sig till Malaysia för att förenas med honom.

– Dagen därpå fick jag ett samtal från en person som sade att jag genast skulle bege mig till utgången av flyktinglägret. Väl där förde han in mig i en taxi där det även fanns två andra rohingyaflickor och två andra ungdomar, berättar Mukarrama.

Sedan gick färden mot kusten i Cox’s Bazar där resan på en träbåt mot Malaysia skulle påbörjas.

– Vi samlades ihop av en grupp personer, men precis innan vi skulle gå ombord kom polisen och räddade oss, berättar hon.

Mukarrama hade tur. Andra offer för människosmugglare har vittnat om hur de blivit utsatta för övergrepp redan innan deras resor på havet inletts.

En annan som blev upptäckt innan hon inledde sin farliga resa mot Malaysia är 19-åriga Rasheda Begum. Hon berättar för IPS att hon tidigt gifte sig med en annan rohingyaflykting, som strax efter giftermålet begav sig till Malaysia. Sedan dess var det hennes mål att ta sig vidare till honom. Rasheda Begum säger att hon har hemska minnen från militärens övergrepp i hemlandet.

– Jag har ingenting kvar i mitt liv, och människosmugglarna lurade mig att de skulle hjälpa mig att återförenas med min man.

Efter att ha upptäckts av myndigheterna återfördes hon dock i stället till Cox’s Bazar.

*Artikeln ingår i en serie texter där IPS rapporterar om människohandel i olika delar av världen, med stöd från Airways Aviation Group.

Rafiqul Islam