Rohingyer räddade från drivande båt

New York, 200421 (IPS) – Nästan 400 rohingyer kunde räddas från en överfull båt av den bangladeshiska kustbevakningen i förra veckan, medan ett 30-tal personer hittades döda. Räddningsaktionen belyser samtidigt riskerna för att coronaviruset ska börja spridas i de enorma flyktinglägren i Bangladesh.

De räddade rohingyerna ska ha befunnit sig på båten i två månaders tid innan den bangladeshiska kustbevakningen lyckades undsätta 382 flyktingar, däribland många kvinnor och barn. Båten ska ha försökt ta sig till Malaysia.

Sedan slutet av mars har Bangladesh varit nedstängt i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset, och det finns en stor oro för att viruset ska börja spridas i de enorma flyktingläger som skapats för de över en miljon rohingyer som tvingats på flykt undan förföljelsen i hemlandet Myanmar.

De 34 flyktingläger som finns i distriktet Cox’s Bazar har stängts, och tillåter bara införsel av livsnödvändiga mediciner och mat.

De senaste siffrorna visar att omkring 2 400 smittade rapporterats i Bangladesh och drygt 90 personer uppges ha avlidit till följd av covid-19.

Frågan är nu vart de räddade båtflyktingarna ska föras.

– De har inte flyttats till något flyktingläger utan får den sjukvård de är i behov av, sade FN:s talesperson Stéphane Dujarric till IPS på torsdagen.

De överlevande uppges vara svårt medtagna, uttorkade och undernärda. Minst 30 flyktingar uppges ha avlidit på båten på grund av bristen på vatten och mat.

Samtidigt har det spridits rykten om att båtflyktingarna ska ha testats positivt för coronaviruset – men enligt Stéphane Dujarric finns det inga sådana uppgifter som är verifierade.

Biraj Patnaik, chef för Amnesty Internationals Sydasien-avdelning, lovordar de bangladeshiska myndigheterna som räddat och tagit hand om båtflyktingarna, men betonar samtidigt att de nu är i behov av ordentlig vård.

Många bedömare har varnat för de stora risker som coronaviruset utgör för länderna i Sydasien, med tanke på att många i befolkningarna är trångbodda – inte minst de många rohingyer som fortfarande lever i överfulla flyktingläger.

Samira Sadeque