Trumps tal om ”kinesiskt virus” ger näring till rasister

New York, 200325 (IPS) – USA:s president Donald Trump har återkommande kallat coronaviruset och sjukdomen covid-19 för ett ”kinesiskt virus”. Det är en benämning som möter hård kritik – samtidigt som rasister getts en möjlighet att återuppliva den gamla föreställningen om ”en gul fara” som hotar västerlandet.

Kritiken är hård mot den amerikanske presidentens uttalanden om ett ”kinesiskt virus”. Den kommer bland annat från FN:s särskilda rapportör om rasism och diskriminering, Tendayi Achiume, som är djupt kritisk mot benämningen av en sjukdom som hittills har skördat runt 19 000 människors liv.

Hon har påpekat att det är oroväckande att bevittna hur statliga företrädare – ”däribland USA:s president” – använder sig av andra namn för coronaviruset och covid-19 där fokus ligger på att viruset först upptäcktes i Kina.

– Denna beräknande användning av ett geografiskt anknutet namn för viruset har sina rötter i, och göder, rasism och främlingsfientlighet. I detta fall isolerar det och stigmatiserar individer som har, eller uppfattas ha, kinesiskt eller östasiatiskt ursprung, säger Tendayi Achiume.

Samtidigt har vissa amerikanska grupper försvarat användandet av termen, främst via Facebook, bland annat genom att hänvisa till att ”spanska sjukan” är en allmänt accepterad term.

Men Tendayi Achiume säger till IPS att det snarare handlar om ett oärligt försök att göra det hela till en fråga om semantik – samtidigt som de verkliga effekterna drabbar enskilda människor.

– Det finns i dag individer som blir attackerade och illa behandlade på rasistiska och etniska grunder – och det beror delvis på att de som attackerar närs av främlingsfientliga ledare som underblåser intolerans på grundval av människors bakgrund, säger hon.

Tendayi Achiume anser att det som behövs i dag är något helt annat.

– Vi står inför en global pandemi som kräver att ledare försvarar och skyddar alla människors värdighet, oavsett deras etniska bakgrund.

Enligt tv-kanalen NBC har den federala polisen FBI avslöjat hur rasistiska grupper ska ha planerat att attackera icke-vita och minoritetsgrupper med coronavirus-smittad saliv, bland annat genom sprejflaskor. Enligt dessa uppgifter har våldsamma rasistiska grupper gått ut med budskapet att sjukdomen måste spridas vidare, om någon av deras medlemmar blir drabbade av viruset.

Matthew Lee, forskare vid Mailman School of Public Health vid Columbia-universitetet, säger att det snarare är regel än undantag att minoritetsgrupper blir utsatta för attacker i samband med stora sjukdomsepidemier. Han betonar att den rasism som drabbar amerikaner med kinesiskt eller annat asiatiskt ursprung förvärras av påståenden som framställer dem som skyldiga till spridningen av sjukdomen.

– Virus gör ingen skillnad på människor på grundval av etnicitet, nationalitet eller medborgarstatus – men stigmatisering och missvisande information gör det i högsta grad, säger Matthew Lee.

Tendayi Achiume betonar att oansvarig och diskriminerande retorik från statliga företrädare ska tas på allvar. Detta har även betonats av Världshälsoorganisationen, WHO, som 2015 slog fast att användandet av vissa namn på sjukdomar kan få stora konsekvenser för medlemmar av berörda religiösa eller etniska grupper.

– Dessa konsekvenser är redan verklighet. Under de senaste två månaderna har människor som uppfattats ha kinesiskt eller annan östasiatisk bakgrund utsatts för rasistiska attacker på grund av viruset. Det handlar om allt ifrån hatiska kommentarer, brutala våldsdåd och till att bli nekade service, säger Tendayi Achiume.

Den rasism och främlingsfientlighet som omgärdat covid-19 har kommit till uttryck genom trakasserier, hatiska uttalanden, spridningen av nedvärderande stereotyper och konspirationsteorier.

Tendayi Achiume menar att de ledare som nu försöker koppla samman coronaviruset med vissa etniska grupper föga förvånande är samma populister som byggt sin politiska plattform på främlingsfientlig retorik.

– Politiska uttalanden kring utbrottet av covid-19 som stigmatiserar, exkluderar och gör vissa delar av befolkningen mer utsatta för våld är oförsvarliga, skandalösa och står i strid med länders skyldighet att följa internationella människorättslagar, säger hon.

Dessutom, menar Tendayi Achiume, är en retorik som bidrar till ökad rädsla och förminskar allas lika värde, kontraproduktiv när det gäller kampen mot pandemin.

– Om spridningen av covid-19 ska kunna bekämpas effektivt så måste individer erbjudas tillgång till rådgivning och hälsovård utan att behöva oroa sig för att bli diskriminerade, slår hon fast.

Thalif Deen