Utbredda fördomar håller tillbaka kvinnor

Nairobi, 200319 (IPS) – Nästan 90 procent av världens män och kvinnor hyser fördomar mot kvinnor. Det var rubriken på en ny rapport som FN:s utvecklingsprogram släppte samma vecka som världen uppmärksammade den internationella kvinnodagen, skriver den kenyanska forskaren och skribenten Jemimah Njuki i denna kommentar.

En annan viktig händelse som inträffade i samband med internationella kvinnodagen var att den amerikanska senatorn Elizabeth Warren meddelade att hon hoppade av kampen om att bli det demokratiska partiets kandidat i den kommande presidentvalet i USA. Det innebär att inga kvinnliga kandidater återstår.

Den nya studien från FN:s utvecklingsprogram, UNDP, visar hur fördomar står i vägen för jämställdhet inom områden som politik, arbetsmarknad och utbildning. Den bygger på uppgifter insamlade i de 75 länder i världen där över 80 procent av världsbefolkningen lever.

Tre uppgifter sticker ut i rapporten – att 50 procent av de tillfrågade anser att män är bättre på politiskt ledarskap, att över 40 procent anser att män är bättre som ledare i näringslivet – och att 30 procent anser att det är acceptabelt att män slår sina fruar.

Detta visar hur skadliga sociala normer och fördomar är. För även om de juridiska hindren för kvinnor att rösta och ställa upp i val har tagits bort i de flesta länder, och att kvinnor kan vara ekonomiskt aktiva utan formella begränsningar, så fortsätter fördomarna att bygga ett osynligt hinder.

Diskriminerande sociala normer och stereotyper förstärker könsroller och skapar maktstrukturer som i sin tur avgör vad kvinnor och män kan göra, vilket i sin tur skapar orättvisor och exkludering. Även om insatser som kvotering och jämställda regler för föräldraledighet kan fungera som vägledning för att bekämpa orättvisor, så är de inte tillräckliga i kampen mot de orättvisor som göds av djupgående sociala normer.

Av det skälet måste skadliga uppfattningar om kön utmanas. Dessa normer överförs ofta och förstärks informellt bland familjer och lokalsamhällen, eller genom skolor, religiösa institutioner, myndighetsutövning och genom medier.

Det betyder samtidigt att alternativa berättelser också kan förändra hur människor tänker.

En studie som nyligen gjordes av tankesmedjan Overseas Development Institute visar att kommunikationsprogram kan vara effektiva när det gäller att förändra attityder och normer. En av dessa satsningar, som gjordes i Taru i Indien, var en radiobaserad såpopera med en ung kvinnlig sjuksköterska i en av rollerna. Budskapet i programmet visade sig leda till att lyssnarna fick en mer positiv syn på flickors rätt till utbildning, och en minskad tolerans för könsselektiva aborter.

En annan viktig metod handlar om att förändra maktförhållanden i hemmen genom att engagera män och pojkar. Könsfördomarna kan även få konsekvenser runt matbordet – däribland uppfattningen att flickor och kvinnor behöver mindre mat, eller inte bör äta visa maträtter – vilket kan leda till att fler drabbas av undernäring och proteinbrist.

I Ghana har särskilda pappa-grupper, där män får möjlighet att diskutera familjefrågor, lett till att många män ändrat sitt beteende inom familjerna – vilket har gynnat både kvinnor och barn. När män arbetat tillsammans som grupp har de lyckats överkomma sina fördomar och stigmatiseringen kring att behöva ”utföra kvinnoarbete”.

Forskning visar att sociala normer är svårast att förändra när individerna själva gynnas av att följa dem, och när de löper stora risker om de ifrågasätter normerna. Av det skälet är det viktigt att engagera traditionella eller religiösa ledare, som har stort inflytande och kan tjäna som goda exempel.

För att skapa långsiktiga förändringar är det också av största vikt att pojkar och flickor får lära sig att i högre grad dela på arbetsbördor och att visa samma respekt för alla oavsett kön.

Att detta är viktigt visas bland annat av en rapport från Unicef som konstaterar att flickor i åldern mellan 5 och 14 år använder 40 procent mer tid är pojkar i samma ålder till att utföra obetalt hushållsarbete, som att hämta vatten och ved.

I samband med att Elizabeth Warren hoppade av sin nomineringskampanj påpekade hon att vi inte kan fortsätta med de ”rosa löftena” om att flickor kan bli vad de vill – inklusive president, om vi inte också agerar mot de normer och fördomar som håller dem tillbaka.

Jemimah Njuki