Kärnvapentoppmöte hotas av coronaviruset

New York, 200311 (IPS) – Oron för spridningen av coronaviruset ledde till att FN:s stora årliga kvinnokonferens i New York fick skäras ned till ett minimum. Nu är frågan om en månadslång konferens om det internationella nedrustnings- och ickespridningsavtalet NPT ens kommer att bli av.

Översynsmötet om icke-spridningsavtalet, som bara hålls vart femte år, är inplanerat från slutet av april och fram till 22 maj. Överenskommelsen är det enda bindande avtalet som har som mål att världens kärnvapenmakter ska avrusta och avtalet fyller 50 år i år.

Nu är den stora frågan om detta möte ska skjutas fram, ställas in eller begränsas. Detta samtidigt som Donald Trumps administration planerar att neka inresevisum till personer som kommer från länder där många har insjuknat i sjukdomen covid-19.

FN:s kvinnokonferens, som är ett årligt mycket viktigt möte om kvinnors rättigheter, skulle enligt planerna pågå i tio dagar, men med kort varsel beslutades i stället att mötet skulle skalas ned till endast en dag. Det innebar att många tusentals personer som planerat att ta sig till New York från andra länder fick ställa in sina resor.

Översynsmötet inom icke-spridningsavtalet hålls vart femte år, men nu är alltså frågan om det ens kommer att bli av. John Burroughs, ordförande för organisationen Lawyers Committee on Nuclear Policy, säger till IPS att det kanske vore bra om mötet senarelades. Detta eftersom vare sig USA, Ryssland eller Kina har något nytt att erbjuda i fråga om kärnvapennedrustning.

– Detta trots de utfästelser som länderna gjorde, tillsammans med Storbritannien och Frankrike, vid den översynskonferens som hölls 2010 – där man lovade att genomföra ytterligare åtgärder för att minska och på sikt eliminera alla typer av kärnvapen.

John Burroughs säger att även flera föregående översynskonferenser har slutat med utfästelser som sedan aldrig förverkligats – och att det därför finns få skäl att tro att den kommande konferensen skulle sluta annorlunda.

Rebecca Johnson, ordförande för Acronym Institute for Disarmament and Diplomacy, säger att det med tanke på coronavirusets snabba spridning nog vore klokt att senarelägga översynsmötet.

– Jag skulle inte stötta ett förslag om att ”begränsa” översynsmötet eftersom detta troligen skulle leda till en begränsad närvaro av representanter för det civila samhällets organisationer och många av de delegationer som inte har kärnvapenexperter som är baserade i New York.

De fem kärnvapenländer som är anslutna till icke-spridningsavtalet är USA, Storbritannien, Kina, Ryssland och Frankrike – samma länder som har vetorätt inom FN:s säkerhetsråd. Övriga kärnvapenstater, som står utanför avtalet, är Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea.

Thalif Deen