Afrikanska länder vill ha del av en växande industri

Bulawayo, 200221 (IPS) – Tillverkare och återförsäljare av choklad gör stora vinster medan de som förser industrin med råvaran kakao går miste om en stor del av förtjänsterna. ”Afrikanska odlare får svettas medan andra äter sötsaker,” säger Afrikanska utvecklingsbankens ordförande Akinumwi Adesina.

Kakaoodling sysselsätter över fem miljoner småodlare runt om i världen, de flesta av dem i Afrika, och försörjer omkring 50 miljoner människor globalt, enligt den internationella branschorganisationen World Cocoa Foundation.

Den globala efterfrågan på kakaobönor väntas uppgå till 4,5 miljoner ton 2020. Chokladförsäljningen väntas omsätta motsvarande 161 miljarder dollar år 2024.

Konsulten Edward George som arbetar med framväxande marknader, beskriver att Västafrika producerar mest kakao i världen men exporterar 75 procent som råa kakaobönor – vilket innebär att det största värdet hamnar hos tillverkare och återförsäljare i slutet på värdekedjan.

Edward George framhåller att den afrikanska kontinenten har rikligt med jordbruksmark, en snabbt växande befolkning och låga arbetskostnader – men saknar en effektiv infrastruktur för marknadsföring. Det hindrar odlare att kunna utnyttja värdet av sina grödor till fullo, även i deras obearbetade ursprungliga form. Dessutom är värdekedjor inom jordbruket i Afrika till stor del uppstyckade och möter stor internationell konkurrens. Han menar att en lösning är att lokal efterfrågan på grödor ökar både inom länder och regionalt.

I november undertecknades ett lån på 600 miljoner dollar för att öka kakaoproduktionen i Ghana, som är världens näst största kakaoproducent. Lånet undertecknades av Afrikanska utvecklingsbanken, den schweiziska banken Credit Suisse, den kinesiska bankkoncernen ICBC och Ghana Cocoa Board som ansvarar för kvalitetskontroll, skydd av miljö och stabilisering av priser.

Lånet kommer att utvidgas till andra kakaoproducerande länder i Afrika, enligt Afrikanska utvecklingsbankens ordförande Akinumwi Adesina, som länge beklagat det faktum att Afrika inte dominerar värdekedjan för kakao trots att kontinenten är den ledande producenten.

– Afrikanska odlare får svettas medan andra äter sötsaker. Medan priset på kakao nått en rekordlåg nivå, har de globala chokladtillverkarnas vinster nått rekordhöga nivåer. Det är dags för Afrika att ta sig till toppen av den globala värdekedjan, genom industrialisering inom jordbruket och genom att tillföra värde till allt som produceras, sade Akinumwi Adesina vid Afrikanska utvecklingsbankens årliga möte förra året.

Busani Bafana