Extrem värme slår hårt mot de fattiga

New Delhi, 200220 (IPS) – I juni förra året tvingades halva Indien genomleva en värmebölja där temperaturen dagligen låg på runt 40 grader. Samtidigt tvingades Behera stanna hemma från jobbet för att hjälpa sin skadade son, som led oerhört i den svåra hettan.

När värmen var som värst råkade Beheras elva månader gamla son bränna båda sina ben i samband med att han fick en kastrull med kokande vatten över sig. Efter olyckan försökte Behera ta hand om sin son i deras enkla plåtskjul, men barnet kunde varken sova eller äta, utan låg bara och vred sig i plågor.

– Vår enrummare blir som en ugn på sommaren, och fläkten vispade bara runt ännu varmare luft. I tre dagars tid uteblev jag från jobbet och satt bredvid min son och funderade på hur jag skulle kunna hjälpa honom med hans plågor, berättar Behera, som arbetar som daglönare i staden Bhubaneswar i östra Indien, för IPS.

Han kom då på vad han skulle göra – köpa en jättestor isklump. Behera lyckades få in den enorma isklumpen i skjulet och satte sedan fläkten ovanpå isen för att kunna skapa en svalkande luftcirkulation, och lade sedan sonen framför luftdraget. Och det var först då som pojkens brännskador började läka.

Men olyckan och den extrema värmen som gjorde det så svårt för pojken att bli bättre blev en mycket dyr historia för Behera. Sammanlagt gick han minste om inkomsterna för 15 arbetsdagar tillsammans med kostnaderna för isen och transporten av den.

Manipadma Jena