Ungdomsarbetslösheten Afrikas största utmaning

Mbabane, 200213 (IPS) – Varje år kommer tolv miljoner unga vuxna ut på arbetsmarknaden samtidigt som det bara skapas tre miljoner jobb på den afrikanska kontinenten. ”Ungdomsarbetslösheten måste ges högsta prioritet”, säger Afrikanska utvecklingsbankens chef, Akinwumi Adesina.

– Med tanke på den snabba takt som förändringar sker pådrivet av den så kallade fjärde industriella revolutionen med artificiell intelligens, robotar, maskininlärning och kvantdatorer så måste Afrika investera mer i omfördelning och omskolning av arbetskraften, slår Akinwumi Adesina fast.

Mkhonzeni Dlamini är en av de unga som fortfarande går utan jobb. Han har en kandidatexamen i elteknik från universitetet Eswatini i Swaziland. Han trodde att det skulle vara lätt att få ett arbete eftersom myndigheterna meddelat att det fanns behov av hans kompetens. Men han fick inget jobb när han var klar, för sex år sedan. Då valde han att studera vidare och tog en magisterexamen i elteknik i Taiwan, med förhoppningen om att det skulle förbättra hans chanser. För två år sedan blev han klar och återvände till Swaziland.

– Jag är fortfarande utan jobb. Jag förstår inte hur en person med min kompetens inte kan få ett jobb med tanke på att landet behöver ingenjörer för att kunna utvecklas, säger han.

Han skyller på regeringens bristande planering och berättar att det även finns många unga läkare som går utan jobb.

– Regeringen verkar inte ha någon utbildningsplan för att kunna matcha med tillgängliga jobb. I själva verket verkar de inte veta hur många studenter som utbildar sig eller göra några ansträngningar för att skapa arbeten till dem.

Han överväger nu att lämna den afrikanska kontinenten.

– Liksom många afrikanska akademiker som är lika frustrerade som jag, överväger jag att ge mig av till någon av de forna kolonialmakterna.

Nu undersöker han möjligheterna att få ett jobb i Storbritannien. 

En rapport från Afrikanska utvecklingsbanken visar på dålig utdelning när det gäller de satsningar som görs på utbildning i afrikanska länder, vilket påverkar den ekonomiska tillväxten negativt. Kontinenten får inte tillräckligt tillbaka även när det gäller de ringa satsningar som görs, säger ekonomen Thembinkosi Dlamini, från biståndsorganisationen Oxfam i Sydafrika.

– Utbildningen i Afrika är inte utformad för att möta framtidens behov, säger han.

Han menar att det beror på bristande framsynthet och minskade offentliga satsningar.

I genomsnitt satsar de afrikanska länderna 5 procent av BNP och 16 procent av landets budget på utbildning, vilket ligger precis över FN:s lägsta rekommendation. Samtidigt finns det brist på jobb i sektorer med hög produktivitet som tillverkning. Stora delar av befolkningen är fast i dåligt betalda jobb inom jordbruket och den informella sektorn.

Rapporten från Afrikanska utvecklingsbanken slår fast att det behövs offentliga satsningar både på utbildning och infrastruktur för att skapa långsiktig ekonomisk utveckling, i stället för satsningar enbart på det ena eller andra.

 

Mantoe Phakathi