Försörjningen hotas när sjön i Kashmir krymper

Bandipore Indien, 200212 (IPS) – Tusentals människor runt Wularsjön i Kashmir lever på det sjön har att ge. Men när sjön minskar drastiskt i storlek blir det allt svårare för lokalbefolkningen att försörja sig.

Omkring 32 000 familjer i området är beroende av fiske, vattenkastanjer och andra växter som sjön ger, enligt organisationen Wetlands International. Av dessa är det runt 2 300 familjer som försörjer sig på fiske.

– Alla dessa människors försörjning står på spel om inte något görs åt den försämrade situationen, säger 66-årige fiskaren Mohammad Subhan Dar som är uppvuxen i området.

Enligt honom ser Wularsjön numera ut som en sjö bara under våren när regnvatten och smältvatten fyller på sjön.

– Resten av året är stora områden torrlagda. Vi måste dra våra båtar långt ut på grund av bristen på vatten, berättar han för IPS.

Abdul Razzaq, en annan fiskare, säger att han tidigare kunde försörja sig enbart på fisket. Men inte längre. Nu tvingas han att sälja olika varor i en kiosk för att få en inkomst han kan klara sig på.

– Hur skulle fisken kunna föröka sig i sjön när den är så förorenad och när området minskat till nästan hälften, jämfört med dess tidigare storlek, frågar han sig.

Unga som bor i byar runt Wularsjön vill att sjön ska finnas kvar, mest av allt för turismens skull.

– Om Wularsjön hålls i gott skick så betyder det en säker inkomst även för utbildade personer som mig som inte är intresserade av fiske, säger Riyaz Ahmad, som nyligen tog examen från universitetet.

Athar Parvaiz