UNFPA vädjar om stöd till kvinnor i konflikt

New York, 200210 (IPS) – FN-organet UNFPA vädjar om 683 miljoner dollar för att förbättra flickor och kvinnors reproduktiva hälsa och rättigheter i konfliktområden. Stora behov finns i Syrien, Jemen, Irak, Sudan och Somalia.

Över 168 miljoner människor är för närvarande i behov av humanitärt bistånd i världen. Enligt FN-organet UNFPA kommer 45 miljoner kvinnor, flickor och andra ungdomar att vara drabbade av någon typ av konflikt under det kommande året.

Kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva rättigheter har ofta fått en låg prioritet i krissituationer, men UNFPA vill göra det till en prioriterad fråga.

– Det här ska inte vara något som kommer i andra hand, säger Arthur Erken, vid UNFPA:s avdelning för strategiska partnerskap.

– Vi riktar in oss på kvinnor och vad de går igenom eftersom de befinner sig i frontlinjen. De försöker att ta hand om sina barn, de blir gravida, de föder barn, samtidigt som de drabbas av bomber och översvämningar, säger Ann Erb Leoncavallo vid UNFPA.

Hon tillägger att många kvinnor i konfliktområden är ensamstående och har utsatts för traumatiska upplevelser.

– De får depressioner och är traumatiserade efter att ha mött ett ökat könsbaserat våld, säger hon.

UNFPA arbetar med att skapa trygga platser endast avsedda för kvinnor i flyktingläger.

– Dit kan de komma för att träffa andra kvinnor, koppla av, diskutera frågor och be om hjälp, förklarar Arthur Erken.

Där erbjuder UNFPA ofta rådgivning.

Afrah Thabet al-Ademi arbetar som läkare för UNFPA i Jemen. Hon möter kvinnor som drabbats av konflikten i landet och säger att utbildning har en viktig funktion för att minska stigmat kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

– Många kvinnor känner sig inte bekväma att prata om sina behov eller om familjeplanering.

Vid ett tillfälle mötte hon en kvinna som just hade fött sitt barn. Hon hade täckt över barnet med en sjal.

– När hon lyfte upp barnet såg jag att hon hade packat in det i papper, hon hade inga kläder, säger Afrah Thabet al-Ademi.

Sedan dess har UNFPA i Jemen tagit fram ett speciellt kit för nyfödda med kläder, filtar och blöjor bland annat.

Samira Sadeque