Bin avgörande vid återställande av skogar

São Paulo, 200206 (SciDev.Net/IPS) – Några av de trädarter som är viktigast vid återställande av tropiska skogar är starkt beroende av bin som transporterar pollen, visar en ny studie från Brasilien.

Bin transporterar pollen över stora avstånd, bidrar till en ökad biologisk mångfald bland växter och till att stärka inhemska arter i ekosystem som skadats.

Det är därför det är viktigt att skydda bina – som minskar i antal – eftersom de har en avgörande roll i arbetet med återställande av skogar. Det visar en studie, gjord av forskare i Brasilien, som nyligen publicerades i tidskriften Ecological Applications.

Forskarna har bedrivit fältstudier i ett jordbruksområde i Atlantskogen i landets sydöstra del som har förvandlats till sockerrörsfält. Endast cirka sju procent av den ursprungliga vegetationen finns kvar i området. Som en jämförelse har forskarna också studerat områden där ekosystemen inte är lika skadade.

Mängden bin var lägre i områden där ekosystemen skadats, som där sockerrörsodlingar anlagts. Men mängden bin var större i områden där skogen återställts, och där det fanns ursprungliga stycken av skog.

Ricardo Ribeiro Rodriguez vid São Paulos universitet, som studerar återställandet av skogar, är en av studiens författare. Han säger att resultatet visar att insatser för återställande av skogar även bidrar till att mängden bin ökar. Samtidigt har bina en avgörande roll för att stärka inhemska arter i ekosystem som skadats.

– Därför bör bevarandet av bin vara prioriterat i program för att återställa skogar, säger han.

– Brasilien har ett rikt antal pollinerare, som bin, men vi behöver se till att de bevaras, på samma sätt som sker i USA, Storbritannien, Frankrike och Norge. När man tar hand om dem kan man med säkerhet veta att det bidrar till den biologiska mångfalden, säger Vera Lúcia Imperatriz-Fonseca, biolog vid São Paulo-universitetet.

Artikeln har tidigare publicerats av SciDev.Net.

Rodrigo de Oliveira Andrade