Krisande Zimbabwe i behov av snabba reformer

Bulawayo, 200122 (IPS) – Sju miljoner zimbabwier riskerar matbrist på grund av kraftigt minskade skördar under förra året. Men för att på sikt lyfta det krisdrabbade landet krävs också snabba ekonomiska och politiska reformer, slår författarna till en ny studie fast.

Zimbabwe har genomlevt en av de värsta torkorna på decennier och FN:s livsmedelsprogram, WFP, har varnat för att landet riskerar att drabbas av nödläge om inte snabba insatser genomförs.

Förra året halverades spannmålsproduktionen i Zimbabwe, vilket har lett till att fler än sju miljoner människor nu riskerar att drabbas av brist på mat. Nyligen fördubblade WFP sina biståndsinsatser för att kunna nå ut till drygt fyra miljoner människor som lever i de hårdast drabbade regionerna.

Samtidigt visar en studie som publicerades förra veckan av den oberoende sydafrikanska tankesmedjan SAIIA att den satsning som lanserats av G20-länderna för att öka investeringarna i södra Afrika bara kan lyckas om Zimbabwe genomför en rad reformer.

Satsningen, kallad CwA, har undertecknats av ett antal afrikanska länder, dock inte av Zimbabwe. Den har som målsättning att stimulera till ekonomisk tillväxt, skapa nya arbetstillfällen och öka antalet internationella investeringar.

Zimbabwe har sedan länge genomlevt både en politisk och en finansiell kris. Med tiden har det blivit allt svårare för befolkningen att hantera de stigande levnadsomkostnaderna samtidigt som det råder brist på allt från vatten och el, till arbeten, mat – och politisk frihet.

I den nya studien betonas att de ekonomiska problemen har en rad orsaker – däribland finansiellt vanstyre, kaotiska landreformer, instabilitet och korruption.

Författarna slår fast att landets regering försöker hitta snabba lösningar på den ekonomiska krisen, samtidigt som det saknas en tydlig vilja att genomföra reformer. Dessutom är landet djupt skuldsatt.

Den ekonomiske analytikern John Robertson säger att få zimbabwier håller med regeringen i dess kritik mot de internationella sanktioner som riktats mot personer som anklagas för människorättskränkningar.

– Sanktionerna är inte riktade mot landet, och är inte orsaken till landets misslyckanden. Orsaken till det är våra beslut att stänga ned våra största industrier, säger John Robertson till IPS.

Han refererar till försummelsen av landets jordbrukssektor och till att tillverkningsindustrin har kollapsat.

Sociologiprofessorn Rudo Gaidzanwa säger att landets styrande parti Zanu-PF och dess allierade inom militären knappast kommer att genomföra några reformer om de inte tvingas till det. Hon menar att de politiska och ekonomiska reformer som befolkningen efterfrågar skulle underminera maktens intressen.

– Det är inte troligt att några verkliga reformer kommer att genomföras med mindre än att dramatiska sociala och politiska förändringar inträffar i Zimbabwe, säger Rudo Gaidzanwa till IPS.

Hon menar att de ledande politikerna och andra inom eliten har använt sig av de ekonomiska sanktionerna som ett sätt att slippa undan sitt eget ansvar för krisen i landet. Rudo Gaidzanwa menar att orsaken till att folkets vilja inte hörsammas i landet är de riggade valen.

Efter att Robert Mugabe tvingats bort från makten anordnades ett val i juli 2018, som vanns av Mugabes tidigare förtrogne allierade Emerson Mnangagwa. Men valresultatet var omtvistat.

Busani Bafana