USA kan dra tillbaka styrkor från Västafrika

New York, 200114 (IPS) – USA kan vara på väg att dra tillbaka sina styrkor från Västafrika. Detta samtidigt som FN varnar för en dramatisk ökning av antalet terrordåd i regionen söder om Sahara.

Uppgifterna kommer samtidigt som USA på senare tid varit aktivt i andra utländska operationer, däribland den dödliga attacken på den iranska generalen Qasem Soleimani, som var en av de viktigaste politiska personerna i Mellanöstern.

Enligt en artikel som publicerades av New York Times i slutet av december planerar det amerikanska försvarsdepartementet att dra ner på landets militära närvaro i Västafrika, eller att helt dra sig tillbaka från regionen. Det skulle enligt vissa bedömare innebära en betydande förskjutning av landets utrikespolitik. Enligt artikeln skulle strategin ingå i en större förändring av landets försvarsutgifter där fokuset i högre grad ska inriktas gentemot bland andra Kina och Ryssland.

Samtidigt menar John Campbell, Afrika-expert vid tankesmedjan Council on Foreign Relations i Washington, att uppgifterna inte ska tillmätas allt för stor betydelse. Han påpekar för IPS att USA har förhållandevis få styrkor stationerade i Afrika – runt 7 000 soldater – varav hälften är placerade i Djibouti, med fokus på Indiska oceanen och Persiska viken.

Han hänvisar även till att en officiell försvarsgenomgång som gjordes förra året pekade på ett förändrat fokus från kampen mot terrorismen, vilken skulle innebära en förflyttning av landets styrkor.

De styrkor som kan vara på väg att återkallas har enligt John Campbell främst haft till uppgift att utbilda lokala militära styrkor.

Om dessa styrkor nu återkallas finns det enligt experter skäl till oro över vad det kommer att innebära för de berörda länderna i deras kamp mot terrorismen. Enligt artikeln i New York Times befarar vissa bedömare till och med att resultatet kan bli att ett ökat antal flyktingar försöker bege sig till Europa.

Så sent som förra veckan rapporterade Mohamed Ibn Chambas, chef för FN-kontoret för Västafrika och Sahel, regionen söder om Sahara, inför säkerhetsrådet om en dramatisk ökning av antalet terrordåd.

På senare år har Burkina Faso, Mali och Niger drabbats av en ökande islamistisk terrorism, och sedan 2016 uppges antalet offer för terrordåd ha mångdubblats. Bara under förra året dödades 4 000 människor.

Enligt Mohamed Ibn Chambas har allt fler terrorattacker börjat genomföras längre österut i regionen och våldet har spridit sig från Mali till Burkina Faso. Det innebär enligt honom ett ökande hot mot fler länder längs den västafrikanska kusten.

USA:s försvarsminister Mark T. Esper har enligt New York Times sagt att frågan om huruvida trupperna ska återkallas hänger samman med att man vill se till att landets styrkor används så effektivt som möjligt.

Samtidigt menar andra analytiker att närvaron av amerikanska soldater kan ha bidragit till att förvärra krisen. År 2018 protesterade tusentals människor i Ghana mot landets militära samarbete med USA, och enligt en rapport från Reuters har förtroendet för USA minskat – i synnerhet efter att USA:s president Donald Trump refererat till regionen som bestående av ”skithålsländer”.

Samira Sadeque