FN varnar för rekordmånga hjälpbehövande

New York, 191210 (IPS) – I år drabbades oväntat många människor av kriser och nästa år spås bli ännu värre i en ny rapport från FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, OCHA. Och redan idag når hjälpen inte till alla som har behov.

Enligt rapporten Global Humanitarian Overview 2020, som släpptes förra veckan, riktades den humanitära hjälpen till 93,6 miljoner människor för ett år sedan, medan det verkliga behovet uppskattas till 131,7 miljoner. Och i november i år var målet att nå 117,4 miljoner människor medan 166,5 miljoner faktiskt var i behov av hjälp.

I rapporten pekas klimatkriser, oväntad spridning av infektionssjukdomar och långdragna regionala konflikter ut som de främsta anledningar till att miljontals fler människor än beräknat behöver hjälp.

– Det nuvarande geopolitiska läget gör att konflikter ofta pågår länge och blir intensiva. Och samtidigt uppvisar de stridande parterna allt mindre respekt för internationell humanitär rätt, säger Zoe Paxton vid OCHA till IPS.

Zoe Paxton tillägger att en kombination av problem drabbar de som lever i konfliktområden. Förutom risk att dö och skadas av strider och bomber även hemlöshet, matbrist, psykosociala trauman, förlorade inkomster och bristfällig tillgång till skola och vård.

Klimatförändringar som fört med sig torkor, översvämningar, stormar och cykloner under året har också drabbat människor oväntat hårt. Enligt Zoe Paxton drabbas de redan fattiga och utsatta värst av klimatkriser.

– Elva av de tjugo länder som är mest sårbara för klimatförändringar har begärt humanitär hjälp de senaste sju åren, säger hon till IPS.

I rapporten lyfts ökande psykiska problem upp som något som behöver prioriteras högre. En av fem personer som lever i konfliktområden uppges vara drabbad. Antalet konflikter som bedöms som ”mycket våldsamma” har ökat från 36 förra året till 41 i år och det skadar människor både fysiskt och psykiskt. Enligt en rapport från Världshälsoorganisationen WHO från juni i år uppskattas omkring elva procent av alla som har upplevt konflikter de senaste tio åren ha någon form av psykiska problem.

– Den övervägande majoriteten av överlevande i konflikter saknar tillgång till psykiatrisk hjälp, säger doktor Mark van Ommeren, som har skrivit en analys av psykiska problem i konflikter.

Samira Sadeque