Turkiets jordbruk ställs inför svåra prövningar

Wien, 191128 (IPS) – Jordbruket har historiskt varit en mycket viktig sektor för Turkiet – och landet är fortfarande en av stor exportör av jordbruksprodukter. Men samtidigt som satsningar på hållbart jordbruk gett resultat har också allt fler bönder med tiden tvingats överge sina åkrar och flytta till städerna i jakt på andra arbeten.

Det har gjorts framsteg i arbetet för att skapa en mer hållbar jordbruksindustri i Turkiet. Lokala bondeorganisationer och internationella organ menar att de statliga insatserna för att främja ett hållbart jordbruk är positiva. Samtidigt menar många att mycket mer måste göras för att stötta de bönder som ställs inför ökande klimatförändringar, utarmade åkermarker och andra hinder.

Enligt FN:s beräkningar är Turkiet världens sjunde största jordbruksproducent och även en viktig exportör av jordbruksprodukter.

Jordbruket har också förblivit landets största arbetsgivare, enligt vissa beräkningar är en fjärdedel av Turkiets arbetskraft sysselsatta inom sektorn, som är mycket viktig för landets ekonomi.

Men under de senaste två decennierna har stora förändringar inträffat inom lantbruket. Närmare 2,5 miljoner småbönder beräknas ha tvingats flytta från landsbygden till städerna i jakt på andra inkomster. Orsaken är i många fall att kostnaderna för att bedriva jordbruk har ökat. Detta har i sin tur slagit hårt mot landsbygden, men också lett till att stora åkerarealer numera står obrukade.

Det har också lett till att Turkiet som tidigare var stolt över att landet var självförsörjande, numera tvingas importera mat, vilket i sin tur har skapat farhågor kring livsmedelssäkerheten i landet.

Samtidigt påpekar experter att framsteg har gjorts för att stärka ett hållbart jordbruk. FN:s jordbruksorganisation FAO lyfter fram ett flertal satsningar som gjorts för att utbilda landets bönder om hållbara metoder, och för att främja en sådan övergång.

Ett exempel är de så kallade fältskolor för bönder som finns i provinsen Konya där jordbrukare bland annat får utbildning i tekniker för en minskad jordbearbetning och för hur vatten kan sparas.

Det bedrivs även statliga program i många andra av landets provinser i syfte att gynna en mer effektiv och miljövänlig jordbruksproduktion. Enligt officiella uppgifter har hundratusentals bönder nåtts av dessa program.

Europeiska utvecklingsbanken, EBRD, erbjuder dessutom lån till bönder som bedriver ekologiska jordbruk.  Detta samtidigt som mindre organisationer använder sig av modern teknik för att bidra till ett hållbart jordbruk. Ett exempel är företaget Tarlamvar, som arbetar för rättvis handel, och som har skapat en internetbaserad plattform för småbönder och konsumenter.

Samtidigt menar kritiker att ännu mer måste göras för att hantera de hot lantbruket står inför, och för att främja hållbara jordbruksmetoder. Tidigare i år varnade Hikmet Ozturk, vid miljöorganisationen Tema, i en intervju med nyhetssajten Hurriyet Daily News för att landets rika biologiska mångfald är hotad. Han varnade för att åkermarker förstörs och att jordbruken överanvänder konstgödsel och bekämpningsmedel.

Liksom många andra menar Hikmet Ozturk även att klimatförändringar riskerar att ge mycket negativa effekter för landets jordbruk. Modeller visar att Turkiet i framtiden kommer att drabbas av fler torkor och mindre nederbörd, och enligt Hikmet Ozturk riskerar en mycket stor del av landet att drabbas av ökenspridning på grund av minskade regn.

Ed Holt