Stor satsning på småbönder ska minska hungern

New York, 191126 (IPS) – En grupp biståndsgivare har utlovat mer än 650 miljoner dollar som ska hjälpa många miljontals småbönder i utvecklingsländer att öka sin matproduktion. Satsningen är främst inriktad på de jordbrukare i Sydasien och södra Afrika som är hårt drabbade av översvämningar, torkor och andra klimatrelaterade naturkatastrofer.

Mottagare av satsningen är det internationella jordbruksforskningsinstitutet CGIAR, som har anställda i över 70 länder i världen, och det lanserades efter FN:s klimattoppmöte i september. Bland bidragsgivarna finns Bill & Melinda Gates Foundation och Världsbanken, men också länder som Storbritannien, Tyskland och Sverige.

Genom de hållbara utvecklingsmålen har världen utlovat att den extrema hungern ska utrotas till 2030.

– Med tanke på hur komplexa problemen är innebär det en jättelik utmaning att nå dit till 2030. Men tillsammans med våra partners är det en utmaning vi vill ta oss an, säger Sonja Vermeulen, som är programchef vid CGIAR, till IPS.

Hon påpekar att problemen med hunger främst är koncentrerade till södra Afrika och Sydasien och att många av dem som lider brist på mat är beroende av sina jordbruk. Av det skälet menar Sonja Vermeulen det finns ett stort behov av att investera i forskning som är inriktad på att hjälpa just dessa grupper.

CGIAR brukar anses vara världens största nätverk för innovationer inom jordbruket. Organisationens forskning är bland annat inriktad på att hitta metoder för att människor ska få i sig i de kalorier de är i behov av, öka tillgången på mikronäringsämnen och att öka småbönders produktivitet och inkomster. Målet med den nya satsningen är att nå ut med stöd till närmare 300 miljoner småbönder.

– Löftet om att utrota hungern och den extrema fattigdomen till 2030 kommer helt enkelt inte att kunna uppnås om inte världens småbönder kan anpassa sig till klimatförändringarna, betonar CGIAR:s vd Elwyn Grainger-Jones.

Han menar att den nya satsningen ska ses som ett erkännande för att det bara återstår ett begränsat antal odlingssäsonger fram till 2030.

– Bönderna behöver många nya innovationer för att kunna bemöta ett växande antal klimathot.

CGIAR arbetar bland annat med att ta fram flera nya sorter av majs som bättre kan stå emot torkor i södra Afrika. Dessa satsningar uppges redan ha gett goda resultat i Zimbabwe.

En annan satsning är inriktad på nya ris-sorter, däribland nya former av så kallad ”scubaris” som kan stå under vatten i upp till 17 dagars tid, och som anses kunna bidra till att rädda miljontals människor från att hungra. Bara i Indien och Bangladesh beräknas översvämningar leda till att risskördar som annars hade kunnat ge föda till 30 miljoner människor årligen går förlorade.

Andra satsningar är inriktade på att utveckla förbättrade typer av kassava och sötpotatis.

CGIAR arbetar även med att utveckla bevattningspumpar som drivs av solenergi som enligt planerna ska få stor spridning i Sydasien och södra Afrika. Tanken är att dessa ska hjälpa bönderna att hantera en situation där nederbörden blir allt mer oberäknelig.

– Klimathoten är redan enorma, och med tanke på att utsläppen för närvarande ökar så kommer det bara att bli värre. Hoten är globala, men slår värst mot jordbruksbefolkningar med låga inkomster, eftersom de saknar det kapital som krävs för att investera i anpassningsåtgärder och är mer beroende av bevattning i form av nederbörd. Det är dessa grupper som är CGIAR:s klienter, säger Sonja Vermeulen.

Thalif Deen