Nya krav på att FN slutar samarbeta med saudisk stiftelse

New York, 191122 (IPS) – Kritiken mot FN:s samarbete med den saudiska stiftelsen Misk hårdnar efter att Unesco under veckan anordnat ett ungdomsforum i Paris där stiftelsen deltog. Detta bara dagar efter att Misks chef anklagas för att ha lett en operation för att samla in information om dissidenter via deras Twitter-konton.

Inför ungdomsforumet i Paris hade över 6 500 personer undertecknat en nätbaserad namninsamling med krav på att Unesco inte ska ”ha något att göra med” Misk. Forumet genomfördes efter att stiftelsens generalsekreterare Bader al-Asaker pekats ut som ledare för en operation mot saudiska regimkritiker på Twitter.

– Tusentals människor uppmanar Unesco att avsluta samarbetet med Misk, som är en fejkad saudisk välgörenhetsorganisation. Det är i själva verket en fasad för att kunna spionera som leds av den saudiske diktatorn i hans jakt på att spåra upp och döda kritiker, säger Sunjeev Bery, ordförande för Freedom Forward, till IPS.

Namninsamlingen har lanserats av Freedom Forward, en grupp som arbetar för att USA ska sluta samarbeta med ickedemokratiska regimer.

– Det är dags att världen vaknar upp och inser att man inte kan dansa med en brutal despot utan att bli inblandad i deras PR-arbete. Den saudiska diktaturen utnyttjar sina internationella åtaganden för att dölja det våld som utövas för att tysta motståndare, säger Sunjeev Bery.

Han menar att den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman utnyttjar Misk för att dra undan uppmärksamheten från det spioneri som landet utövar, samt de tillslag som görs mot dissidenter och den ”masslakt” som de saudiska militära insatserna i grannlandet Jemen förorsakar.

Unesco har samarbetat med Misk sedan 2015. Den saudiska stiftelsen verkar för att stärka unga entreprenörer och har medverkat vid flera evenemang i bland annat New York och Paris där bland andra den tidigare fotbollsstjärnan Thierry Henry hållit tal.

Unescos talesperson Alexander Schischlik säger till IPS att FN-organet och Misk har samordnat flera evenemang de senaste åren.

– Det är vår roll och vår skyldighet att samarbeta med alla medlemsstater inom vårt mandat. Det kommer vi att fortsätta göra. Saudiarabien har varit en värdefull partner inom många områden, däribland frågor om kulturarv, säger Alexander Schischlik till IPS.

Kritikerna hänvisar dock till avslöjandena om Misks generalsekreterare Bader al-Asaker, samt de anklagelser som kom förra året om att han även skulle vara inblandad i mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

För två veckor sedan åtalade det amerikanska justitiedepartementet tre män som anklagas för att ha spionerat för Saudiarabiens räkning genom att ha letat fram privata data om misstänkta dissidenter som sedan skickats till Saudiarabien.

Åtalen är riktade mot två tidigare anställda på Twitter och en individ som tidigare arbetade för den saudiska kungafamiljen, och de tre påstås ha ingått i en grupp som samlat in data från tusentals användarkonton. Bader al-Asaker pekas inte ut med namn, men har identifierats som den person som ska ha betalat de åtalade för att lämna ut informationen.

FN har även tidigare kritiserats hårt för samarbeten med Misk. Så sent som i september i år ställde FN:s ungdomssändebud Jayathma Wickramanayake i sista stund in ett evenemang som planerades i samarbete med Misk.

James Reinl