Afrika vill bli ledande på förnybar energi

Johannesburg, 191121 (IPS) – Nästan hälften av Afrikas befolkning saknar fortfarande tillgång till elektricitet. Samtidigt pågår flera stora satsningar på förnybar energi på kontinenten och förhoppningen är att nya investeringar ska göra regionen världsledande på området.

Vid ett stort investeringsforum som hölls i Johannesburg förra veckan var ett av de mest diskuterade ämnena satsningar på förnybar energi. Mötet organiserades av Afrikanska utvecklingsbanken och dess samarbetspartners och förväntas leda till nya satsningar för mångmiljardbelopp.

Alain Ebobisse, vd för Africa 50, som arbetar med investeringar i infrastruktur över hela Afrika, säger att det finns en samsyn bland kontinentens ledare kring behovet av att uppmuntra till fler privata investeringar. Han menar att detta också börjat ge resultat eftersom närmare 60 procent av de delegater som besökte forumet kom från andra världsdelar än Afrika.

Alain Ebobisse menar att det händer mycket positivt på kontinenten, däribland den stora solkraftsparken Benban i Egypten, som är den största av sitt slag i världen.

– Det talas för lite om den enorma framgång som Benban innebär, 1,5 gigawatt solenergi som kommer från mestadels privata investeringar som gjordes rekordsnabbt, säger han.

En del av investeringarna kom från just Africa 50 och projektet färdigställdes inom loppet av endast två och ett halvt år.

Alain Ebobisse lyfter även fram vindkraftsprojektet Lake Turkana i Kenya som stod klart i somras och har en kapacitet på 300 megawatt och därmed är det största vindkraftsprojektet på den afrikanska kontinenten. Även denna satsning färdigställdes med privata investeringar, påpekar Alain Ebobisse, som också lyfter fram flera mindre vindkraftsprojekt som startats i Senegal.

– Det händer alltså mycket. Och människor tjänar bra med pengar på sina investeringar, vilket det inte är något fel med, påpekar han.

Nyligen tillkännagav Afrikanska utvecklingsbanken att de mer än fördubblade bankens investeringskapital, till 208 miljarder dollar. Bankens ordförande Akinwumi Adesina har samtidigt meddelat att en stor del av de framtida satsningarna ska vara inriktade på klimatförändringar.

Akinwumi Adesina säger till IPS att klimatfinansieringen kommer att mer än fördubblas under nästa år, då utvecklingsbanken planerar att investera 25 miljarder dollar för detta ändamål.

– Jag anser att kol tillhör det förgångna, och att förnybar energi är framtiden. Och som bank investerar vi i framtiden, i form av solkraft, vattenkraft, vindkraft – alla former av förnybara energikällor som Afrika är i behov av. Vi vill att Afrika ska vara ledande på förnybar energi, säger Akinwumi Adesina.

Utvecklingsbankens största investering är satsningen ”Öken blir el”, där målet är att utvinna 10 gigawatt solenergi, som ska ge 250 miljoner människor i elva länder i regionen Sahel tillgång till förnybar el. Projektet ska vara klart till 2025.

Afrikanska utvecklingsbanken har sedan länge betonat att den bristande tillgången på el får stora konsekvenser för kontinentens ekonomiska och sociala utveckling.

Nalisha Adams