Afrikanska utvecklingsbanken fördubblar sitt investeringskapital

Cotonou, Benin 191114 (IPS): Fordon som transporterar passagerare och varor från Cotonou i Benin till Bamako i Mali har kunnat korta sin restid och minska sin bränsleförbrukning tack vare en ny väg. Detta är ett exempel på projekt som fått bidrag från Afrikanska utvecklingsbanken, AfDB, som nu aviserar att potten för nya investeringar fördubblas.

Den förkortade resvägen beror på att bussar och lastbilar nu kan utnyttja vägen mellan Lomé och Ouagadougou.

– Vägen mellan Lomé och Ouagadougou gör livet lättare för både chaufförer och passagerare. Och vi behöver bra vägar för att kunna driva handel, säger Ali Oumarou, chaufför som regelbundet reser den 95 mil långa sträckan.

Konstruktionen och underhållet av sträckan mellan Lomé och Ouagadougou har till 70 procent bekostats av AfDB. Samtidigt som 300 kilometer väg har asfateras har unga utbildas i vägunderhåll. Projektet har enligt utvecklingsbanken lett till ökad handel i regionen.

Investeringar i regional infrastruktur är ett av bankens fokus. Ett exempel på det är motorvägen mellan Addis Abeba i Etiopien och Mombasa i Kenya. Syftet är att bidra till handel, jobbtillväxt och ökad rörlighet.

Nyligen träffades utvecklingsbankens styrelse i Elfenbenskustens huvudstad Abidjan och beslutade att mer än dubblera bankens kapital till 208 miljarder dollar. Afrikanska utvecklingsbanken AfDB grundades 1964 med huvudsyfte att främja ekonomisk och social utveckling i Afrika. Sedan 1982 är även icke-afrikanska länder medlemmar, bland andra Sverige.

– Vi har uppnått mycket men har en lång väg kvar, säger AfDB:s ordförande Akinwumi Adesina.

Förutom infrastruktur investerar banken även i jordbrukssektorn samt i att skapa trygg tillgång till elektricitet, vatten och sanitära anläggningar.

Ett av de viktigaste fokusen framåt kommer att bli att hejda negativa klimatförändringar. Banken investerar just nu i flera projekt, bland annat i det som kallas ”Öken blir el” för att utvinna solkraft i Sahel-öknen.

Ökningen av bankens medel tillkännagavs den första november. På onsdagen avslutades AfDB:s forum för investeringar i Afrika, en plattform för att öka den privata sektorns investeringar i Afrika. Forumet lanserades förra året och årets möte hölls i Sydafrika.

Issa Sikiti da Silva