Nigeria: Barn ofta offer för människohandel

Lagos, 191106 (IPS) – Pojken som säljer palmolja i en affär i Lagos jobbar från morgon till kväll och går inte i skolan. Han berättar att kvinnan han arbetar för hämtade honom från hans familj på landsbygden och tog honom till staden där han nu jobbar. Han minns inte längre vad hans hemby hette. Och han är inte ensam.

Enligt en rapport från Nigerias nationella byrå mot trafficking, NAPTIP, uppskattas nästan en tredjedel av offren för människohandel i landet vara barn. NAPTIP grundades 2003 för att motverka trafficking. Byrån uppger att kvinnor fortfarande är den mest utsatta gruppen men att andelen barn och även män har ökat de senaste tio åren.

Kvinnor som utnyttjas som prostituerade, antingen i Nigeria eller i andra länder, eller barn som tvingas arbeta i människors hem är de fall som NAPTIP oftast får kännedom om. Ofta utsätts barnarbetarna även för fysiska övergrepp.

IPS pratar exempelvis med en flicka som mitt på skoldagen säljer ris på gatan i Lagos. Hon har aldrig gått i skolan och säger att hon inte vet hur gammal hon är. Hennes ena hand bär tecken på misshandel. Flickan säger att hon tappat ris på handen, men det syns tydligt att så inte är fallet. Hon bor med personen hon arbetar för.

– Människohandel är när någon förs från Nigeria till ett annat land för att prostituera sig, eller göra något annat jobb som inte är bra för mänskligheten, säger Kingsley Chidiebere, som arbetar som motorcykelchaufför i Nigerias affärshub Lagos.

Han är en av nästan 30 nigerianer som IPS har intervjuat om deras syn på människohandel. Alla tror att trafficking främst handlar om kvinnor som prostitueras i andra länder. Få känner till den omfattande handel med människor som sker inom landet, eller hur utsatta barnen är.

Enligt en rapport från 2016 från FN:s kontor mot narkotika och brottslighet, UNDOC, var nästan 60 procent av inrapporterade nigerianska offer för människohandel mellan år 2012 och 2014 barn.

Advokat Julie Okah-Donli, NAPTIP:s generaldirektör, säger att föräldrar som lämnar bort sina barn till arbete i andras hem eller inom jordbruket utsätter dem för stora risker. Hon varnar för att barnen kan hamna i händerna på människosmugglare.

Enligt Global Slavery Index är 59 procent av de personer som tvingas arbeta utan val och lön kvinnor och barn.

Tobore Ovuorie och Yemisi Onadipe